pfizerovo cjepivo

SAD u ponedjeljak počinje kampanju cijepljenja protiv Covida-19

12.12.2020 u 20:34

Bionic
Reading

Sjedinjene Države će već u ponedjeljak ujutro početi prva cijepljenja netom odobrenim cjepivom, a tvrtka Pfizer i njezini partneri isporuke će početi u nedjelju, rekao je general vojske SAD-a koji organizira kampanju cijepljenja

Doze cjepiva kompanije Pfizer i njezina partnera, njemačkog BioNTecha, za koje je odobrenje američka regulatorna agencija izdala u petak, bit će distribuirano na 145 lokacija u ponedjeljak, rekao je medijima u subotu general Gustave Perna.

Ostalih 635 lokacija za isporuke koje su izabrale američke savezne države i teritoriji doze će dobiti u utorak i srijedu, rekao je.

Američki regulatori nastoje uvjeriti Amerikance da rekordno brz postupak odobrenja cjepiva nije proveden na štetu sigurnosti.

"Radili smo brzo zbog žurnosti izazvane pandemijom, a ne zbog bilo kakvog vanjskog pritiska", rekao je povjerenik Agencije SAD-a za hranu i lijekove Stephen Hahn na konferenciji za medije ranije u subotu.

SAD je u petak navečer odobrio izvanredno žurno korištenje cjepiva za starije od 16 godina. Po kliničkim ispitivanjima cjepivo je 95 posto učinkovito u sprječavanju covida-19.

To je prvo odobreno cjepivo u SAD-u, gdje je uslijed zaraze koronavirusom umrlo 295.000 ljudi. Britanija, Kanada i tri druge zemlje već su odobrile cjepivo američkog Pfizera i njegova njemačkog partnera  BioNTecha.

Očekuje se da prvih 2,9 milijuna doza iz Pfizerovih tvornica izađe idućih dana.

U prvom valu cijepljenja u prosincu glavni primatelji trebali bi biti zdravstveni djelatnici i stariji građani, a u siječnju će se za cijepljenje moći prijaviti i druge kategorije građana.

U ponedjeljak će među prvima, kako doznaje Hina, biti cijepljeni pripadnici oružanih snaga SAD-a koji su u velikom broju dobrovoljno pristali na cijepljenje.

Vlasti kažu da bi do travnja cjepivo trebalo biti široko dostupno.

Američka Savezna agencija za zrakoplovstvo (FAA) je u subotu objavila da je odobrila Pfizerovo cjepivo za cijepljenje pilota i kontrolora zračnog prometa.  

Ta regulatorna agencija je rekla da piloti i kontrolori letova ne smiju letjeti ili raditi 48 sati nakon cijepljenja. FAA je objavila da će "pratiti odgovor pacijenata na cjepivo Pfizer-BioNTecha te da može prilagoditi svoju politiku prema potrebi kako bi zajamčila sigurnost zračnog prometa".  

Broj ukupno zaraženih covidom-19 bi idućih dana u Sjedinjenim Državama trebao dostići rekordnih 16 milijuna a broj umrlih uslijed zaraze tom bolešću približava se 300.000.