IZVJEŠĆE SA SVEUČILIŠTA

Istraživači s Yalea tvrde da Rusi u više od 40 kampova drže najmanje 6000 ukrajinske djece: 'Cilj bi mogao biti politički preodgoj'

14.02.2023 u 20:11

Bionic
Reading

Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece, a vjerojatno i mnogo više, na lokacijama na Krimu pod ruskom kontrolom i u Rusiji, čemu je primarna svrha 'politički preodgoj', navodi se u izvješću objavljenom u utorak iza kojeg stoji SAD

U izvješću se navodi da su istraživači sa Sveučilišta Yale identificirali najmanje 43 kampa i drugih vrsta objekata u kojima se drže ukrajinska djeca, a koji su dio 'sustavne mreže velikih razmjera' kojima upravlja Moskva od njezine invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Među djecom su ona koja imaju roditelje ili jasno skrbništvo, ona koju Rusija smatrala siročadi, djeca koja su bila pod skrbništvom ukrajinskih državnih institucija prije invazije i ona čije je skrbništvo nejasno ili neizvjesno zbog rata, navodi se.

'Čini se da je primarna svrha kampova koje smo identificirali politički preodgoj', rekao je Nathaniel Raymond, jedan od istraživača, na brifingu za novinare. Neka su djeca provedena kroz sustav i usvojena od ruskih obitelji ili su preseljena u udomiteljsku skrb u Rusiji, navodi se u izvješću.

Najmlađe dijete zabilježeno u ruskom programu imalo je samo četiri mjeseca, a neki kampovi su davali i vojnu obuku djeci od 14 godina, rekao je Raymond, dodajući da nisu pronađeni dokazi da su ta djeca kasnije bila angažirana u borbi. Reuters nije uspio odmah dobiti komentar od ruskih dužnosnika.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Izvješće je posljednje u nizu onih koje je izradilo Sveučilište Yale kao dio projekta koji podupire State Department u cilju analize kršenja ljudskih prava i ratnih zločina koje je navodno počinila Rusija. Raymond je rekao da informacije podastre u izvješću predstavljaju jasno kršenje Ženevske konvencije, sporazuma koji štiti civile u ratu.

Rekao je da bi to također mogao biti dokaz da je Rusija počinila genocid tijekom rata u Ukrajini, jer transfer djece u svrhu izmjene ili uklanjanja nacionalnog identiteta može predstavljati sastavni čin zločina genocida.

"Ta se mreža proteže s jednog kraja Rusije na drugi", rekao je, dodajući kako se vjeruje da broj objekata u kojima se drže ukrajinska djeca daleko premašuje 43.