vijeće sigurnosti un-a

SAD: Sjevernoj Koreji uvesti naftni embargo, a Kim Jong-Unu zamrznuti imovinu

06.09.2017 u 22:42

Bionic
Reading

Sjedinjene Države traže vrlo oštre sankcije za nuklearne ambicije Pjongjanga, među kojima je naftni embargo i zamrzavanje imovine čelnika Kim Jong-Una, stoji u nacrtu rezolucije podijeljenom u srijedu 14 drugih članica Vijeća sigurnosti

Nakon zadnjeg i dosad najsnažnijeg nuklearnog pokusa koji je Sjeverna Koreja izvela u nedjelju, međunarodna zajednica više nije tako jedinstvena kao što je bila proteklih tjedana i u Ujedinjenim narodima pojavila su se dva tabora te prvi predvođen Washingtonom zastupa tvrdu liniju, a drugi na čelu s Pekingom zagovara dijalog.

Sjedinjene Države pripremaju vlastite jednostrane mjere te istodobno pokušavaju dogovoriti prihvaćanje novog, osmog niza sankcija sjevernokorejskom režimu.

Prema nacrtu rezolucije koji je u srijedu primil 14 drugih članica Vijeća sigurnosti, Washington želi uvesti naftni embargo, uključujući naftne prerađevine i tekući plin za Sjevernu Koreju.

Nadalje Washington želi spriječiti sjevernokoresjki izvoz tekstila.

Amerikanci predlažu i zamrzavanje imovine sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una te zaustavljanje financiranja sjevernokorejskih radnika u svijetu, za koje UN drži da ih ima više od 50.000.

Sjedinjene Države koje podržava Velika Britanija i Francuska žele glasanje o sankcijama u ponedjeljak. I dalje je neizvjesno kakvo će biti stajalište Kine i Rusije, koje su glasaze za posljednje sankcije, ali mogu blokirati novi tekst vetom.

Moskva je ocijenila da je tako skoro izglasavanje preuranjeno i da su nove sankcije nepotrebne i neučinkovite te se i dalje zajedno s Pekingom zauzima za dvostruki moratorij na sjevernokorejske balističke i nuklearne rakete, ali i na zajedničke američko-južnokorejske vježbe, na što Washington ne pristaje.