PRVI KORAK

SAD: Senat usvojio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

13.02.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Američki Senat odobrio je dugo očekivani paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95 milijardi dolara nakon višemjesečnog političkog prepucavanja

Dok su demokrati bili za usvajanje zakona, republikanci su bili podijeljeni i prethodno su ga odbili.

Paket uključuje 60 milijardi dolara za Kijev, 14 milijardi dolara za izraelski rat protiv Hamasa i 10 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u zonama sukoba, uključujući Gazu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je "zahvalan" senatorima što su ga usvojili.

Zakon je prošao nakon što je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell uspio osigurati potporu najmanje 17 republikanskih zastupnika, više nego dovoljno da se premaši prag od 60 glasova potrebnih za prolaz tog zakona u domu od 100 senatora.

Ali oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga demokratski predsjednik Joe Biden može potpisati.

Zakon se suočava s velikim neizvjesnostima u Predstavničkom domu, gdje je republikanski predsjednik tog doma Mike Johnson prigovorio da zakon ne sadrži odredbe za zaustavljanje rekordnog dotoka migranata preko granice SAD-a i Meksika.

"Ako Senat ne usvoji nijednu promjenu politike na granicama Predstavnički dom morat će donijeti vlastite mjere o ovim važnim stvarima", rekao je Johnson u izjavi objavljenoj kasno u ponedjeljak. "Amerika zaslužuje bolje od statusa quo iz Senata", rekao je Johnson, koji je u prošlosti sugerirao da bi Predstavnički dom mogao podijeliti zakon u zasebne zakone.