protive se republikanci

Dogovor o granici i Ukrajini u američkom Senatu nije izgledan

07.02.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Dogovor republikanaca i demokrata o jačanju sigurnosti na granici i slanju pomoći Ukrajini i Izraelu u američkom Senatu u srijedu nije izgledan jer se tome protive republikanci na poticaj bivšeg predsjednika Donalda Trumpa

Prijedlog zakona bio bi najveći zaokret u američkoj imigracijskoj politici zadnjih desetljeća, odražavajući veliku zabrinutost javnosti zbog velikog broja migranata koji stižu preko granice s Meksikom. Omogućio bi i slanje 60 milijardi američkih dolara Ukrajini u ratu protiv Rusije te 14 milijardi Izraelu koji ratuje protiv Hamasa.

No republikanci su jasno dali do znanja da će glasati protiv, premda prijedlog sadrži mnoge njihove prioritete.

Trump, glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju, pozvao je zastupnike da odbiju bilo kakav kompromis i predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson rekao je da će prijedlog zakona biti "mrtav čim stigne" u njegov dom. Glavni republikanac u Senatu Mitch McConnell, koji već dugo zagovara dogovor, rekao je da nema dovoljno glasova za prolazak.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer ipak je zakazao glasanje o prijedlogu zakona. Zabrinutost zbog imigracije postala je glavno pitanje u predizbornoj kampanji i Biden krivi Trumpa za propast dogovora.

Ako prijedlog zakona u Senatu ne prođe, Schumer planira organizirati još jedno glasanje o paketu koji bi omogućio slanje pomoći Ukrajini, Izraelu i drugim saveznicima bez odredbi o granici, rekao je njegov pomoćnik. Ne može se reći hoće li to proći.

Johnson niječe da se protivi prijedlogu zakona iz političkih razloga kako bi pomogao Trumpu. Rekao je da smatra da prijedlog zakona koji predviđa privremeno zatvaranje granice za većinu migranta ako granicu dnevno prelazi više od 5000 ljudi nije adekvatan.

Johnson je uz to u srijedu rekao da će organizirati još jedno glasanje o opozivu ministra za domovinsku sigurnost Alejandra Mayorkasa, glavnog Bidenovog dužnosnika za granicu, nakon što prvi pokušaj u utorak nije uspio.