fort lee

SAD razmatra da vojnu bazu u Virginiji pretvori u dom za djecu migranata

05.03.2021 u 22:34

Bionic
Reading

Američka vlada razmišlja o tome da djecu bez roditeljske pratnje smjesti u vojnu bazu u Virginiji zbog snažnog priljeva te kategorije migranata, otkriva dokument ministarstva zdravlja i socijalne skrbi u koji je Reuters imao uvid. Glasnogovornik Pentagona potvrdio je da se razmatra Fort Lee, vojna baza 48 kilometara južno od Richmonda.

Broj djece koja stižu u SAD preko jugozapadne granice posljednjih je mjeseca u porastu, što stvara pritisak na centre u koje se djeca smještaju prije nego što se predaju roditeljima ili 'sponzorima' u SAD-u.

Ministarstvo u dokumentu navodi da hitno treba osigurati smještaj za djecu bez pratnje roditelja i pronaći rješenje za sve veći broj djece koja ulaze u zemlju u vrijeme pandemije covida-19.

Broj djece uhvaćene pri prelasku granice i koja imaju pravo ući u SAD skočio je proteklih tjedana, nakon što je predsjednik Joe Biden obećao da će promijeniti restriktivnu politiku svoga prethodnika Donalda Trumpa.

Prema američkom zakonu, djela mlađa od 18 godina koja su na granici uhvaćena bez pratnje roditelja ili zakonskog skrbnika moraju se premjestiti u smještajne centre ministarstva u roku od 72 sata.

Većina takve djece stiže iz Meksika i srednje Amerike.