IRANSKA LAŽNA OPTUŽBA?

SAD prosvjeduju zbog smrtne kazne bivšem marincu

09.01.2012 u 21:40

Bionic
Reading

Bijela kuća u ponedjeljak je oštro osudila smrtnu presudu u Teheranu Amiru Mirzaiu Hekmatiju, bivšem marincu rođenom u SAD u obitelji iranskog podrijetla, tvrdeći da su lažne optužbe prema kojima je on špijunirao za CIA-u.

'Vidjeli smo informacije iranskog tiska prema kojima je Hekmatija iranski sud osudio na smrtnu kaznu. Ako je to točno, oštro osuđujemo tu presudu i prenijet ćemo iranskoj vladi i našim partnerima da se ne slažemo s tom presudom', rekao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Tommy Vietor

'Lažne su optužbe prema kojima je Hekmati radio za CIA-u ili je poslan u Iran". Iranski režim je poznat da ljude optužuje da su špijuni, nasilno iznuđuje priznanja i zadržava Amerikance iz političkih razloga', ocijenio je Vietor

SAD i Iran ne održavaju diplomatske odnose od 1979. i američke interese u Iranu zastupa veleposlanstvo Švicarske, pa je Vietor pozvao iransku vladu da švicarskim diplomatima odmah omogući pristup do Hekmatija i odmah ga oslobodi.

Iranska agencije Fars prenosi da je Hekmati (28) proglašen krivim za suradnju sa neprijateljskom zemljom i špijuniranje za CIA-u.