pandemija koronavirusa

SAD produljio naredbu o protjerivanju ilegalnih imigranata

20.05.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Administracija Donalda Trumpa u srijedu je na naodređeno vrijeme produljila naredbu koja američkoj graničnoj službi omogućuje protjerivanje ilegalnih imigranata, navodeći kao razlog bojazni za javno zdravlje u trenutku kada pandemija još uvijek vlada

Robert Redfield, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), obnovio je prethodnu naredbu koja graničnim službenicima omogućuje da ilegalne imigrante vraća u zemlju porijekla ili zemlju iz koje su došli.

CDC ističe da institucije javnog zdravstva nemaju kapaciteta za nadzor iligalnih imigranata te da postoji 'značajna zabrinutost time hoće li biti u mogućnosti učinkovito provoditi mjere samoizolacije ili na drugi način provoditi mjere socijalnog distanciranja'.

Kritičari tu odluku osuđuju i tvrde da Trump koristi pandemiju koronavirusa kako bi dalje gurao svoj cilj - suzbijanje imigracije.

'Nemojmo se zavaraviti, Trumpov cilj nije zaštititi naše zdravlje već da posije podjelu i promiče svoju političku agendu', kazala je Andrea Flores, direktorica za politiku imigracije u Američkoj uniji za građanske slobode. U ponedjeljak je 40 stručnjaka za javno zdravstvo u pismu američkoj administraciji osporilo obrazloženje CDC-a.

U međuvremenu su se SAD i Kanada dogovorili da za najmanje još mjesec dana produlje odluku o zatvaranju njihove duge zajedničke granice za sva putovanja koja nisu od ključnog značaja.

Većina Kanađana živi u područjima blizu 8891 kilometra duge granice sa SAD-om, a zajednice na obje strane su usko povezane. Granica između SAD-a i Meksika također je zatvorena za sav promet koji nije od ključne važnosti.