RIZIK OD NESPORAZUMA

SAD poziva Kinu na dijalog o korištenju svemira

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.07.2011 09:45
  • Objavljeno 20.07.2011 u 09:36
Kina svemirski laboratorij

Kina svemirski laboratorij

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tiangong

Sjedinjene Države žele otvoriti redoviti dijalog s Kinom o svemiru kako bi stvorili 'pravila za ubuduće' i smanjili rizik od nesporazuma, izjavio je u utorak visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane

Kina poduzima velika ulaganja u svemir a, za razliku od Sjedinjenih Država, razlikovanje između kineskog civilnog i vojnog sektora je teško jer su oni 'u suštini jedno', izjavio je Gregory Schulte, zamjenik pomoćnika ministra obrane za svemirsku politiku.

Sjedinjene Države priznaju da je Kina 'zemlja koja je daleko odmakla u svemiru', rekao je. Kina razvija široki spektar mogućnosti djelovanja u svemiru kako bi odvratila protivnike, uključujući lasere i naprave za ometanje komunikacija, što pruža dodatni poticaj za SAD da otvori kanal za razgovore.

'Mi smo zapravo predložili uspostavu redovitog dijaloga s Kinom o svemiru', kazao je Schulte.

'Mi čekamo odabir datuma za prvu raspravu, spremni smo otići na razgovor o toj strategiji, da razgovaramo o tome što smatramo odgovornim korištenjem svemira', rekao je Schulte skupini novinara koji izvješćuju iz Pentagona.

Američka ponuda za pregovore o svemiru slična je drugim prijedlozima Washingtona, s različitim rezultatima, kojima je cilj povećati transparentnost Kine i ublažiti žarišne točke u odnosima dviju velikih sila, poput pomorskih operacija na Pacifiku.

Jedan dužnosnik Pentagona je kazao da je kinesko testiranje anti-satelitskog projektila 2007., u kojem je uništen kineski meteorološki satelit, stvorilo 14 posto svemirskih krhotina koje trenutno prati Strateško zapovjedništvo SAD-a (STRATCOM).

'STRATCOM prati više od 22,000 objekata, i to samo one koje možemo vidjeti', rekao je Schulte.

Strateško zapovjedništva u Nebraski diljem svijeta daje upozorenja o potencijalnim sudarima sa satelitima. Ono ima komercijalne ugovore s više od 20 vlasnika/operatera satelita u cijelom svijetu.

Tijekom prošle godine STRATCOM je dao oko 2,000 uvjetnih upozorenja za potencijalne sudare u više zemalja, kazao je Schulte. To uključuje gotovo 150 upozorenja Kini, 'a među tim upozorenjima bila su i ona o potencijalnim sudarima između kineskih satelita i krhotina meteorološkog satelita na koji su oni pucali 2007.', rekao je.

Kod davanja STRATCOM-u ovlaštenja za pregovore s inozemstvom, cilj je razviti odnose i dobiti informacije o rasporedu manevara tih zemalja i pozicioniranja njihovih satelita, rekao je Schulte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi