19 godina zatvora

SAD osudile novu rusku presudu Navaljnom, pridružile se i EU i Britanija

04.08.2023 u 21:23

Bionic
Reading

Sjedinjene Države "oštro osuđuju" odluku ruskog suda kojom je u petak na 19-godišnju zatvorsku kaznu osuđen ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni, istaknuo je američki državni tajnik Antony Blinken, poručivši da Kremlj ne može "ugušiti istinu", a presudu su također kritizirali EU i Britanija

"Navaljni mora izaći na slobodu", dodao je državni tajnik u objavi na Twitteru, preimenovanom u "X".

"Ovo je nepravedan završetak nepravednog postupka", rekao je glasnogovornik State Departmenta u priopćenju, istaknuvši da je nova sudska odluka utemeljena na "neutemeljenim optužbama za navodni 'ekstremizam' ".

"Ruske vlasti su tajnim vođenjem postupka i ograničavanjem pristupa Navaljnog tobožnjim dokazima još jednom pokazale (...) da oni koji se usude kritizirati režim nemaju pošteno suđenje", rekao je glasnogovornik.

Glavni politički protivnik Kremlja, koji već služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u neljudskim uvjetima, osuđen je u petak na 19 godina zatvora za "ekstremizam" na suđenju zatvorenom za javnost.

I London je u petak kritizirao osudu Navaljnog poručivši da se "disidenti ne mogu ušutkati", zatraživši njegovo "trenutno oslobađanje".

  • +19
Aleksej Navaljni na izricanju nove presude Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP

Ova presuda "pokazuje potpuni prijezir Rusije prema elementarnim ljudskim pravima", napisao je na "X-u" britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Europska unija osudila je još jednu, kako je rekla, politički motiviranu presudu i pozvala na trenutačno oslobađanje Navaljnog.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Türk rekao je da je kazna ponovno izazvala ozbiljnu zabrinutost zbog sudskog progona i korištenja pravosudnog sustava u političke svrhe u Rusiji. 

Navaljni je u petak pozvao Ruse da nastave "pružati otpor" Kremlju nakon kazne za "ekstremizam" za koju je rekao da je isto što i "kazna doživotnog zatvora".

"Prisiljavaju vas da bez borbe prepustite svoju Rusiju bandi izdajnika, lopova i hulja koji su preuzeli vlast. (Vladimir) Putin ne smije ostvariti svoj cilj. Nemojte izgubiti volju za otpor", napisao je Navaljni u poruci koju je njegov tim objavio na Facebooku.