KRŠENJE SANKCIJA

SAD optužuje britansku banku za poslovanje s Iranom

07.08.2012 u 11:25

Bionic
Reading

Banci Standard Chartered sa sjedištem u Londonu naglo je pala vrijednost dionica nakon što ju je SAD optužio da je u posljednjih 10 godina ilegalno prikrila oko 250 milijardi dolara iranskih transakcija unutar financijskog sustava. Iako iz banke demantiraju optužbe, među investitore se uvukao strah, piše The Guardian

Više od 11,5 milijardi funti burzovne vrijednosti izgubila je banka Standard Chartered, nakon što je pala vrijednost njezinih dionica zbog američkih optužbi da je bespravno prikrila oko 250 milijardi iranskog novca u posljednjih 10 godina unutar financijskog sustava, piše The Guardian.

Pad cijena dionica stavio je top menadžere banke pod snažan pritisak.

SAD optužuje banku da mu je okrenula leđa i ostavila ga 'ranjivog u borbi s teroristima, krijumčarima droga, narkobossovima i korumpiranim režimima', kako je isprva objavljeno.


Iako su iz banke odmah banke demantirali optužbe, među investitore se brzo uvukao strah nakon bujice bankarskih skandala koji su srušili uprave suparničkih banaka.

Do sada je Standard Chartered bila jedina globalna banka za koju se smatralo da ima neuništiv ugled.

Vodstvo banke ostalo je zatečeno ovim optužbama.

U javnost je procurilo i trideset stranica e-mailova i razgovora između zaposlenika Standard Chartereda, uključujući i onaj londonskog direktora koji je svom američkom kolegi napisao sljedeće: 'Vi prokleti Amerikanci. Tko ste vi da govorite nama i ostatku svijeta da ne poslujemo s Irancima', prenosi The Guardian.

Ukoliko se optužbe pokažu točnima, to će nepovratno uništiti ugled banke o kojoj se još prošlog tjedna govorilo kao o najboljoj banci koja se s drugima ne može uspoređivati.