GATES DEMANTIRA KRIZU

SAD nema namjeru povećavati snage u Južnoj Koreji

29.05.2009 u 08:21

Bionic
Reading

Sjedinjene Države nisu primijetile povećano kretanje sjevernokorejskih snaga i nemaju namjeru povećati svoje oružane snage u Južnoj Koreji, rekao je u petak američki ministar obrane Robert Gates, odbacujući termin "kriza".

"Ne znam za kretanje sjevernokorejskih snaga, za bilo što što bi izlazilo iz okvira uobičajenoga" i "ne mislim da trebamo pojačati našu vojnu nazočnost na jugu" gdje se nalazi 28.000 američkih vojnika, rekao je Gates u zrakoplovu kojim putuje na Guam na godišnju konferenciju o regionalnoj sigurnosti u Aziji.

Pjongjang je u ponedjeljak izveo drugi nuklearni pokus od 2006. i lansirao je pet projektila kratkog dometa, prijeteći istovremeno Južnoj Koreji nakon odluke Seula da se priključi inicijativi protiv širenja oružja za masovno uništenje.

"Nemamo namjeru vojno djelovati protiv Sjeverne Koreje ako ne učini nešto što bi tražilo" vojnu intervenciju, rekao je Gates, upozoravajući da ako Sjeverna Koreja učini nešto iznimno provokativno na vojnom planu, "mi imamo sredstva da na to odgovorimo".