BIJELA KUĆA KREĆE U BORBU

SAD ne misli skrštenih ruku gledati krađu industrijskih tajni

20.02.2013 u 23:14

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u srijedu najavile 'snažnu' reakciju na krađu industrijskih tajni koju počine strana poduzeća i zemlje, po dokumentu što ga je objavila Bijela kuća

'I ubuduće ćemo odlučno djelovati na suzbijanju krađe industrijskih tajni koje bi strane kompanije i zemlje mogle iskoristiti za stjecanje neprilične koristi', dodaje američka vlada u tom tekstu, navodeći brojne primjere kineske špijunaže i opisujući načine borbe s tim fenomenom.

'Tendencije koje se pojavljuju pokazuju da su slučajevi gospodarske špijunaže i krađe čije su žrtve američka poduzeća, sve učestaliji', ističe se u tom izvješću u kojemu se izlaže strategija borbe s tom pojavom, napose putem jačanja međuvladine koordinacije i senzibilizacije poduzeća.

'Inozemni konkurenti američkih društava, među kojima su neki povezani s inozemnim vladama, povećali su broj svojih pokušaja krađe podataka u vezi s industrijskom tajnom, vrbujući sadašnje i bivše zaposlenike', upozorava se u tekstu.

Američka vlada ističe da 'krađa industrijske tajne prijeti američkim poduzećima, potkopava nacionalnu sigurnost i ugrožava američko gospodarstsvo' i obećava da će "vršiti trajan i koordiniran diplomatski pritisak na treće zemlje kako bi ih odvratila" od takvih krađa.

'Druge vlade moraju priznati da je zaštita industrijske tajne presudno važna za uspjeh naših gospodarskih veza i da moraju djelovati na jačanju borbe' protiv tog fenomena, ističe se u izvješću.

U tekstu se izrijekom ne spominje Kina, ali se za primjer navodi više nedavnih presuda američkih sudova osobama optuženim za špijunažu na štetu američkih poduzeća, a u korist kineskih kompanija i subjekata. Među žrtvama industrijske špijunaže su veliki proizvođači automobila Ford i General Motors, kemijske kompanije DuPont i Dow Chemical te elektronička Motorola.

Najava novih mjera dolazi u trenutku objave izvješća američke tvrtke za sigurnost na internetu koja optužuje kinesku vojsku da kontrolira stotine, pa i tisuće informatičkih pirata koji su među najzloglasnijima na svijetu i čiji napadi su nedavno bili upereni protiv novina, društava i agencija američke vlade.