POTENCIJALNO NAJVEĆI ODAZIV

SAD: Na predsjedničkim izborima glasalo već više od 95 milijuna Amerikanaca

02.11.2020 u 17:28

Bionic
Reading

Na američkim predsjedničkim izborima već je glasalo više od 95 milijuna Amerikanaca u potencijalno najvećem odazivu na američke izbore u suvremenom dobu, objavio je U.S. Elections Projekt sa Sveučilišta Florida

Samo dan prije izbornog dana, broj prijevremenih glasova jednak je kao 69 posto ukupnog odaziva birača 2016.

Stručnjaci predviđaju da odaziv birača biti veći nego 2016. kada je glasalo 138 milijuna ljudi. Samo 47 milijuna Amerikanaca glasalo je prije izbornog dana prije četiri godine.

Nagli porast glasanja poštom i prijevremenog osobnog glasanja uglavnom je potaknut pandemijom koronavirusa koja je ubila više od 230.000 u Sjedinjenim Državama i nastavlja se širiti u brojnim saveznim državama.

Predsjednik Donald Trump, kritiziran zbog odgovora na covid-19, zaostaje u nacionalnim anketama za demokratskim izazivačem Joeom Bidenom. Anketa Reuters/Ipsos provedena od 27. do 29. listopada daje Bidenu prednost od 51 naprema 43 posto.

No utrka je i dalje neizvjesna u ključnim državama za ishod izbora, uključujući Arizonu, Floridu i Sjevernu Karolinu.

Očekuje se da će veliki broj Trumpovih pristaša osobno izaći na izbore 3. studenog nakon što je Trump bez ikakvih dokaza upozorio na izbornu prijevaru zbog povećanog glasanja poštom.

Demokrati su većinom prigrlili rano glasanje, ne samo zbog pandemije već i zbog poteza Trumpove administracije kojima se želi usporiti obrada američke pošte.

  • +17
QAnon u SAD-u i Britaniji Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

Za prebrojavanje glasačkih listića poslanih poštom u nekim će državama biti potrebni dani ili tjedni, što znači da pobjednik možda neće biti proglašen u satima nakon što se zatvore biračka mjesta u utorak navečer.

Neke države, uključujući Pennsylvaniju, ne počinju s prebrojavanjem glasova koji su pristigli poštom do izbornog dana, zbog čega proces ostaje usporen.

Donald Trump je nekoliko puta bez dokaza ponovio da kod poštanskih glasova ima mjesta za prijevaru, iako izborni stručnjaci kažu da se to rijetko događa na američkim izborima.

Trump je negirao izvješće Axiosa da je rekao svome krugu ljudi da će u utorak navečer proglasiti pobjedu ako bude izgledalo da vodi, čak i ako ishod Izbornog kolegija ne bude jasan. No rekao je da je "užasna stvar" što će glasački listići biti prebrojeni nakon izbornog dana.

Twitter je u ponedjeljak objavio da će označiti tvitove određenih računa, uključujući kandidata i njihovih kampanja koji proglase nečiju pobjedu na američkim izborima prije službene objave rezultata.

Twitter navodi da će upozorenja stavljati samo na račune s više od 100.000 pratitelja i one sa značajnim angažmanom.

Društvene mreže su pod pritiskom da odgovore na dezinformacije povezane s izborima i reagiraju na potencijalno nasilje ili zastrašivanja na biračkim mjestima.

Twitter je također naveo da će izborne dužnosnike i medije - ABC News, Associated Press, CNN i Fox News smatrati službenim izvorima rezultata američkih izbora.

Službeni profili tih medija i dužnosnika na Twitteru neće se označavati, dodala je kompanija.