'nepopustljiva sila'

SAD na Bliski istok šalje nosač zrakoplova kao poruku Iranu

06.05.2019 u 07:27

Bionic
Reading

Sjedinjene Države rasporedit će skupinu nosača zrakoplova na Bliski istok kako bi poslale 'jasnu i nedvosmislenu poruku Iranu', objavio je kasno u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton

Raspoređivanje udarne skupine nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln pod središnjim zapovjedništvom regije odgovor je 'na brojne zabrinjavajuće i rastuće indikacije i upozorenja', kazao je Bolton ne navodeći određenije na što se to točno odnosi.

'Cilj ovog raspoređivanja je poslati jasnu i nedvosmislenu poruku iranskome režimu da će svaki napad na interese Sjedinjenih Država ili one njihovih saveznika biti dočekan nepopustljivom silom', naveo je Bolton u priopćenju.

'Sjedinjene Države ne traže rat s iranskim režimom, no potpuno smo spremni odgovoriti na bilo koji napad bilo Iranske revolucionarne garde, bilo regularnih iranskih snaga', navodi se.

SAD su od prošle godine ponovno uvele sankcije Iranu nakon što je predsjednik Donald Trump jednostrano odlučio povući se iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, sklopljenog 2015., na temelju kojeg su bile ukinute sankcije Iranu u zamjenu za njegovo napuštanje programa nuklearnog naoružanja.

Posebice se njima ciljalo na iransku naftnu industriju, glavni izvor prihoda zemlje, s ozbiljnim posljedicama po iransko gospodarstvo.

U travnju je SAD objavio da će se bilo koja zemlja koja kupuje iransku naftu suočiti s američkim sankcijama nastavi li i dalje to raditi.

Također je proglasio Iransku revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, što je prvi put da SAD upotrebljava tu kvalifikaciju za tijelo koje predstavlja dio nečije vlade.

U znak odmazde Iran je zaprijetio da će blokirati Hormuški tjesnac, jedan od najvažnijih brodskih pravaca koji spaja perzijski zaljev i zaljev Omana, što je izazvalo strahovanja od mogućih oružanih sukoba.