SUSRET U PEKINGU

SAD i Sjeverna Koreja očekuju dogovor o hrani idućeg tjedna

03.03.2012 u 07:55

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja sastat će se idućeg tjedna u Pekingu kako bi zaključili pojedinosti novog američkog programa pomoći u hrani koji je otvorio vrata obnovi razgovora s Pyongyangom o nuklearnim aktivnostima te zemlje, rekao je u petak State Department

Robert King, posebni izaslanik State Departmenta za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, treba se u srijedu sastati sa sjevernokorejskim dužnosnicima kako bi raspravili tehničke elemente prijedloga i standarde nadzora.

‘Naše je oečkivanje da će to proteći glatko jer izgleda da postoji razumijevanje i volja na obje strane’, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland na konferenciji za tisak.

Sjeverna Koreja je u srijedu objavila da će obustaviti ključne elemente svojeg programa proizvodnje nuklearnog oružja i dopustiti inspektorima UN-a da se vrate u okviru sporazuma sa SAD-om koji bi mogao dovesti i do nastavka razgovora o nuklearnom razoružanju prekinutih 2008.

SAD se u zamjenu obvezao nastaviti davati pomoć u hrani Sjevernoj Koreji iako je Washington više puta izjavio da ta dva pitanja nisu izravno povezana.