ZAHTJEV VIJEĆU SIGURNOSTI

SAD i Japan traže blokadu financija Sjeverne Koreje

28.05.2009 u 23:58

Bionic
Reading

SAD i Japan zatražili su da Vijeće sigurnosti UN-a prekine financijske veze Sjeverne Koreje sa svijetom i zabrani režimu u Pjongjangu da prodaje oružje kako bi došao do novca, prenose u četvrtak američki mediji izjave diplomata u sjedištu UN-a u New Yorku

WASHINGTON - Predložene sankcije raspravljane su na sastanku SAD-a, Japana, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Južne Koreje, kazali su diplomati pod uvjetoma da ostanu neimenovani, izvijestila je agencija Bloomberg.

Diplomati su kazali kako elementi potencijalne rezolucije kolaju u sjedištu UN-a u New Yorku i razmatraju se u glavnim gradovima navedenih zemalja.

"Među nama postoji visok stupanj suglasnosti o tome u kojem pravcu trebamo ići. Postoji širok spektar ideja za koje bi trebalo 10 rezolucija da sve stanu. Te su stvari tako komplicirane da trebate analizu stručnjaka, što se upravo radi u glavnim gradovima", izjavio je Vitalij Čurkin, veleposlanik Rusije koja u svibnju predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a.

Sedam zemalja u četvrtak je, kao i ranije ovoga tjedna, održalo zatvoreni sastanak na kojem su razmatrale pooštrenje sankcija protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na drugu podzemnu nuklearnu probu koju je ta zemlja izvela 25. svibnja i višestruko lansiranje projektila ovoga tjedna, protivno važećim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.