OBAMA NAJAVIO

SAD će u srpnju priznati Južni Sudan

07.02.2011 u 23:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da će Sjedinjene Države priznati neovisnost južnog Sudana, dok je Washington istodobno pokrenuo proces uklanjanja Sudana s popisa zemalja koje podupiru terorizam.

"Nakon desetljeća sukoba, snimke milijuna glasača u južnom Sudanu koji su glasovali za svoju budućnost inspiracija su za cijeli svijet i predstavljaju još jedan korak Afrike prema demokraciji", rekao je Obama.

Stanovnici južnog Sudana su s 98,83 posto glasovali za odcjepljenje svoje pokrajine, po konačnim službenim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo povjerenstvo za referendum. Očekuje se da će južni Sudan i formalno proglasiti neovisnost 9. srpnja pošto istekne moratorij.

Referendum koji se održavao od 9. do 15. siječnja i kojega je vjerodostojnost priznala međunarodna zajednica, bio je glavni dio mirovnog ugovora kojim je 2005. završen dvadesetogodišnji krvavi građanski rat između sjevera, gdje uglavnom žive muslimani i Arapi i juga, uglavnom kršćanskog i crnačkog.

Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir je rekao da je prihvatio izjašnjavanje za neovisnost na referendumu na jugu zemlje po kojem bi u Africi trebala nastati još jedna država. "Danas smo primili te rezultate i prihvaćamo i pozdravljamo te rezultate jer predstavljaju volju ljudi na jugu", rekao je Bašir u obraćanju na državnoj televiziji.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izrazila je zadovoljstvo ishodom referenduma. Ona je rekla da je referendum protekao "mirno i u redu" i čestitala je sudanskoj vladi što je priznala njegove rezultate.

"Pozivamo čelnike na jugu i na sjeveru da i dalje surađuju na punoj provedbi" mirovnog ugovora iz 2005. koji je omogućio održavanje referenduma, rekla je američka državna tajnica.

Američki State Department najavio je istodobno da će pokrenuti proces uklanjanja Sudana s popisa zemalja koje podupiru teorizam.