ĆIRILICA OPET U PRVOM PLANU

Saborski odbor šalje vukovarski statut na ocjenu ustavnosti?

  • Autor: M. Šurina
  • Zadnja izmjena 14.04.2016 10:16
  • Objavljeno 14.04.2016 u 10:00
ćirilica ploče

ćirilica ploče

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina raspravljat će danas o prijedlogu bivšeg ministra uprave, a sada SDP-ovog zastupnika Arsena Bauka da odbor zatraži ocjenu ustavnosti Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara te Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine. Hoće li takav Baukov prijedlog podržati i stav bit će zanimljivo vidjeti s obzirom na to da većinu tog tijela čine zastupnici nacionalnih manjina te oporbeni zastupnici

Da saborski odbor zatraži ocjenu ustavnosti dvije vukovarske statutarne odluke, Bauk je predložio nakon što Vlada nije reagirala na zahtjev koji je kao tadašnji ministar uprave podnio zadnji dan svog mandata. Podsjetimo, krajem siječnja Ministarstvo uprave donijelo je Odluku o obustavi pojedinih odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015. i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015., i temeljem toga predložilo Vladi podnošenje zahtjeva za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom spornih odredaba tih statutarnih odluka.

Tada je Bauk kao ministar obustavio odredba po kojoj Gradsko vijeće Vukovara svake godine u listopadu razmatra dosegnutu razinu snošljivosti među građanima Vukovara i donosi odluku o mogućnosti i potrebi proširivanja manjinskih prava.

Na temelju te odluke svake godine, a najkasnije svake druge dopunjuje statutarnu odluku kojom se srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru priznaju prethodno dogovorena nova prava.

Ministarstva je tada podsjetilo, a podsjeća i Bauk u prijedlogu predanom saborskom odboru, da je Ustavni sud od vukovarskog Gradskog vijeća tražio da do kolovoza 2015. izrijekom propiše individualna i kolektivna prava srpske manjine 'u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još živih posljedica velikosrpske agresije na taj grad'.

Vijeće je u propisanom roku izmijenilo gradski statut i donijelo statutarnu odluku s odgodom primjene do 1. siječnja ove godine, a gradski su čelnici tumačili kako su time ispunili zahtjeve Ustavnog suda.

Međutim, u ministarstvu su smatrali kako je spornim odredbama odgođeno pravo na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru koje Srbima u Vukovaru jamči Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, nakon što su rezultati popisa stanovništva iz 2011. pokazali kako čine više od trećine stanovništva u tom gradu.

Bauk je stoga 22. siječnja ukinuo pojedine odredbe statuta te Vladi predložio da pokrene ocjenu ustavnosti, za što je Vlada imala rok od 30 dana. U međuvremenu je došlo do promjene vlasti, a Vlada na zahtjev Ministarstva uprave nikada nije reagirala.

Stoga je preispitivanje ustavnosti Bauk sada predložio kroz saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Ako se na sjednici odbora pojave svi članovi te Baukov prijedlog podrže oporbeni zastupnici te zastupnici manjina koji su i dosad podržavali uvođenje ćiriličnih ploča u Vukovaru, moglo bi se dogoditi da, kada već nije Vlada, od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti zatraži jedno saborsko tijelo.

Kakav je omjer snaga u saborskom odboru?

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, dok je potpredsjednik tog tijela SDP-ov Domagoj Hajduković. Osim Bauka, potporu njegovom prijedlogu zasigurno će dati Laburist Jaroslav Pecnik te SDSS-ovi članovi odbora Milorad Pupovac i Mile Horvat. Potporu bi vjerojatno trebali dati i zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas te zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. Ako se pojave na sjednici odbora zanimljivo će biti vidjeti kakav stav će zauzeti ostali manjinci koji su članovi klubova stranaka vladajuće koalicije – bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, te dvoje manjinaca iz kluba Bandićeve stranke – zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek, koji je ujedno i potpisnik Deklaracije o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj. Upravo u toj deklaraciji manjinski zastupnici iz prošlog saziva Sabora, među kojima je i Bilek, izjavili su kako su 'potreseni da neke ideologije osporavaju i nasilnim sredstvima onemogućavaju primjenu Zakona o službenoj uporabi manjinskih jezika i pisama u pojedinim dijelovima zemlje'. Podsjetimo, za sporne izmjene vukovarskog statuta lani je glasao HDZ pa je onda i za očekivati da će se članovi odbora HDZ-ovi Dražen Barišić, Ivan Radić i Anđelko Stričak, uz partnera iz Mosta Marka Sladoljeva usprotiviti Baukovu prijedlogu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!