MOŽE KRENUTI KAZNENI POSTUPAK

Sabor skinuo imunitet HDSSB-ovom Drmiću

17.06.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Nakon što je jutros Mandatno-imunitetno povjerenstvo predložilo skidanje imuniteta za pokretanje kaznenog postupka protiv HDSSB-ovog Ivana Drmića, isto je popodne potvrđeno i u sabornici

Za skidanje imuniteta Drmiću glasalo je 95 zastupnika, dva su bila suzdržana, dok je HDSSB-ov Dinko Burić bio protiv. Upravo je on i zatražio riječ prilikom glasanja te poručio da se u ovom slučaju radi o zlouporabi policije u svrhu obračuna s političkim neistomišljenicima.

Ivan Drmić ne samo da nije počinitelj nikakvog kaznenog djela, već je sam žrtva bezobzirne prijevare. Ova optužnica nastavak je političko-policijskog progona čelništva HDSSB-a pod dirigentskom palicom još uvijek vladajuće stranke, a u režiji HDZ-ovog represivnog aparata i političke marionete Mladena Bajića. Nakon što je Drmić shvatio o čemu se radi i cijeli slučaj sam prijavio policiji, policija, USKOK i DORH, umjesto da rasvijetle prijevaru i kazne počinitelje, podižu optužnicu i pokreću progon žrtve ove iste prijevare, i to godinu dana nakon što je Drmić tu prijevaru sam prijavio policiji. Ovo se uistinu može dogoditi samo u Hrvatskoj. Svima je jasno da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvom pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, već o najobičnijoj montiranoj optužnici u već poznatom stilu glavnog državnog odvjetnika, pri čemu samo suci Vrhovnog suda negiraju bilo kakav pokušaj podmićivanja. A i tko bi i zbog čega pokušavao podmititi suce nakon što je već bilo objavljeno da je Vrhovni sud presudu Glavašu već donio?' kazao je Burić

Zastupnici su i sa 77 glasova za, četiri suzdržana i 19 protiv izglasali i prijedlog za utvrđivanje nacrta ustavnog zakona o izmjeni i dopunama Ustava, odnosno prijedlog za utvrđivanje nacrta ustavnog zakona o braniteljima. Protiv su, sukladno višemjesečnom bojkotu ove teme, bili SDP-ovci, dok su suzdržani bili SDSS-ovi Mile Horvat, Ratko Gajica, Milorad Pupovac te zastupnik talijanske manjine Furio Radin. Iako je za utvrđivanje nacrta ustavnih promjena bila dovoljna obična većina zastupničkih glasova, za samo donošenje ustavnog zakona i konačne promjene Ustava vladajućima će biti potrebna dvotrećinska većina, odnosno i glasovi oporbe.

Na današnjem glasanju zastupnici su, na prijedlog saborskog Odbora za medije, razriješili člana Nadzornog odbora HRT-a Antu Žigmana, a umjesto njega imenovali Zrinku Malešević. Osim toga, zahvaljujući glasovima zastupnika 23. kolovoza ubuduće će se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.