KOJA SRAMOTA

Sabor opet poluprazan, zastupnici navodno na službenim putovanjima

28.03.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Iako je petak u Saboru uobičajeno predviđen za glasanje o točkama koje su raspravljene tog tjedna, zastupnici su danas tradicionalno glasanje izbjegli. Naime, u Saboru ih je bilo svega 40-ak, a prema obrazloženju vladajućih, do glasanja nije došlo jer je dobar dio zastupnika na službenom putu, iako smo mi prema saborskoj evidenciji zbrojili da je takvih samo desetak

'Ja sam samo dobila informaciju da danas nećemo glasati, da je veliki broj zastupnika koalicije na službenom putu. Neki su izvan države, neki su unutar države. Ne mogu vam reći koji je to broj', pojasnila je novinarima SDP-ova Dragica Zgrebec.

Iako se saborska evidencija dolazaka ažurira tek u popodnevnim satima, podaci za jučerašnji dan pokazali su da je na službenom putu svega desetak zastupnika. Stoga je ostalo nejasno zašto u Saboru nije bilo glasanja i zašto ih je u sabornici i okolnim hodnicima bilo svega 40-ak.

'Priča se da je razlog što danas nema glasovanja jednostavno taj što parlamentarna većina ne može skupiti ruke. Kad gledate posljednjih sedam dana što se događa, Vlada koja ne predlaže nikakva zakonska rješenja koja bi eventualno dala naznaku da postoji šansa izlaska iz krize, Vlada koja ukida poticaje za zapošljavanja kada su najveći problem koji Hrvatska danas ima nova radna mjesta, zapošljavanje i odlazak mladih u EU. Sve krivo', prokomentirao je HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević.

Saborsko Predsjedništvo, smatra Milošević, trebalo bi raspraviti kako saborske zastupnike motivirati na dolazak na sjednice, a ne samo na glasovanje. 'Moj stav je inače da treba ljude motivirati i stimulirati, a ne kažnjavati', rekao je Milošević.

Pobornik kažnjavanja, kako nam je dao do znanja u nedavnom razgovoru, nije ni HNS-ov Goran Beus Richembergh, kojeg su novinari također priupitali kako vratiti zastupnike u Sabor.

'Na žalost, znate da je to stvar individualne odgovornosti i odnosa svakog saborskog zastupnika. Činjenica je da se u vrijeme kad je predviđeno glasovanje o odrađenim točkama dnevnog reda ne bi trebale planirati nikakve druge aktivnosti, a ako je do ovoga došlo zbog toga što jesu, nije dobro', rekao je Beus Richembergh.

O novčanim kaznama ipak razmišlja Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Zastupnici su u Sabor birani sa stranačkih lista, prema tome stranke su odgovorne za ponašanje svake zastupnice i zastupnika. To je politička odgovornost, a očito je vrijeme da u Saboru prekopiramo model Europskog parlamenta gdje se rušenje kvoruma ili nedolazak na glasanje sankcionira oduzimanjem od plaće', rekao je Lesar.

Osvrnuo se Lesar i na novinarsku opasku da je obrazloženje za odgađanje glasovanja bilo da su zastupnici na službenom putu, iako su novinari izbrojali da je bilo desetak takvih.

'Nitko na službeni put ne može otići, a da ne dobije službeni nalog koji potpisuje predsjednik Sabora. Trebalo bi voditi računa kad se nalozi potpisuju koji su to dani u pitanju. To su izgovori', rekao je Lesar.
318686,319088,305634,316485