sjednica

Sabor mijenja zakon o policiji - rasprava o pritužbama, školovanju policajaca, naknadama...

03.04.2019 u 05:51

Bionic
Reading

Zasjedanje Sabora se nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o policiji koje, među ostalim, pojednostavljuju podnošenje izvješća o radu policije koje ubuduće neće uključivati samo podatke o obavljanju policijskih poslova, već i sve druge podatke o radu policije

Izvješće će najkasnije do 31. ožujka tekuće godine sastavljati glavni ravnatelj policije i podnositi ga ministru unutarnjih poslova, ministar Vladi, a ona Hrvatskom saboru, i to najkasnije do 1. lipnja za prethodnu godinu.

Izmjene predviđaju i osnivanje povjerenstva za rad po pritužbama, a u njemu bi bila dva predstavnika MUP-a koje imenuje ministar, te deset predstavnika građana koje imenuje i razrješava Hrvatski sabor.

  • +4
Policija mjeri brzinu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kao novina, propisuje se novčana naknada za članove povjerenstva iz reda građana u iznosu pet posto prosječne neto plaće isplaćene u Hrvatskoj u prethodnoj godini. Omogućuje se prijem u policiju i osobama sa završenom školom u trogodišnjem trajanju.

Uvodi se naknada za stanovanje čiju visinu odlukom određuje ministar, a pravo na nju imali bi policajci raspoređeni u mjesto rada koje je udaljeno više od 100 kilometara od mjesta njegova prebivališta, koji nemaju riješeno stambeno pitanje te ne primaju naknadu troškova međumjesnog prijevoza.

Na dnevnom redu su i tri zakona iz vodokomunalnog sektora - zakon o vodnim uslugama, o vodama te izmjene Zakona o financiranju vodnog gospodarstva.