S RUSKOM LOVOM

Sa Srbijom gradimo nuklearku u Dalju?

03.12.2009 u 18:57

Bionic
Reading

Vlasti Srbije razmišljaju o tome da zajedno s Hrvatskom izgrade nuklearku u Dalju, prenosi beogradski list Danas. Vijest nije službeno potvrđena jer je javnost u Srbiji, kao i ona u Hrvatskoj, protiv izgradnje nuklearki

Buru oko izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji potaknula je prije nekoliko dana izjava ruskog veleposlanika u Beogradu da je Rusija spremna graditi nuklearku u Srbiji. Veleposlanik Aleksandar Konuzin pojasnio je da je to bila ideja srpske, a ne ruske strane.

'Srpska je strana u jednom trenutku shvatila da će možda biti potrebe za izgradnjom nuklearne elektrane i o tim svojim planovima su nas obavijestili. Mi smo spremni sa srpskom stranom provući mogućnost realizacije tog projekta, ali konkretnih planova nema', pojasnio je ruski veleposlanik prvu izjavu.

Nakon toga su svi krenuli demantirati da su s Rusima govorili o nuklearci, od predsjednika Borisa Tadića naniže. Čak i ministar energetike koji je pred koji mjesec najavljivao da će jedna od tema razgovora s ruskim predsjednikom Medvedevim u Beogradu biti i izgradnja nuklearke, piše Jutarnji.hr.

Beogradske novine podsjećaju da je u Srbiji do 2015. na snazi zabrana izgradnje nuklearki, donesena 1989. nakon tragedije u Černobilu. I Hrvatska I Srbija premale su da bi same gradile nuklearku, pa je najizglednija mogućnost da se u gradnju uđe kao u regionalni projekt, piše Danas.

'U slučaju da se donese odluka o ukidanju moratorija na izgradnju nuklearnih elektrana, Srbija bi u suradnji s drugim zemljama regije mogla izgraditi nuklearku na Dunavu', prenosi Danas riječi svog upućenog izvora.

Osim u Dalju, zajedno bi se moglo graditi u Kostolcu i Mladenovom u Srbiji, lokacijama koje su zajedno s Daljem, Prevlakom kod Zagreba i Virom kod Zadra još osamdesetih ispitane kao odgovarajuće lokacije za nuklearku.

Prema novoj energetskoj strategiji iz prošle godine, Hrvatska otvara mogućnost gradnje nuklearki. No, prve vijesti o mogućnosti gradnje digle su na noge stanovništvo Dalja i Slavonije.

Prije par mjeseci, kad je bilo objavljeno da će Hrvatska zajedno s Albanijom graditi nuklearku na Skadarskom jezeru, demonstrirali su tamošnji stanovnici.