U KIJEVU STRAHUJU

Sa sjevera Ukrajine krenuli tenkovi: kamo idu?

24.01.2014 u 18:02

Bionic
Reading

U Ukrajini kruže glasine da se šalju tenkovi na Kijev, glavni grad i epicentar pobune protiv aktualne vlasti. Vlada demantira te informacije, iako je potvrđeno da se na sjeveru zemlje doista vrši premještanje tenkova

Riječ je o tenkovskoj brigadi 8. armijskog korpusa Kopnenih snaga Ukrajine koja se nalazi u Černigovskoj oblasti uz granicu s Rusijom. Kako javlja Lenta, načelnik tamošnjeg štaba tvrdi da nekoliko tenkova T-64 ne ide prema Kijevu, nego prema Odesi na jugu zemlje, te da njihovo premještanje nema veze sa stanjem u zemlji koja je, po nekim ocjenama, na rubu građanskog rata.

Inače, osim nasilja u Kijevu, tijekom petka pobunjeničke mase zauzele su administrativna središta u nekoliko gradova zapadne Ukrajine, a iz Ivano-Frankivska stižu vijesti o pljačkanju blokiranog državnog zdanja. No u vojsci tvrde da nije izdana nikakva naredba da tenkovi krenu gušiti tamošnje ustanke.

Na društvenim mrežama kruže neprovjerene poluinformacije o tenkovima iz Rusije koji navodno putuju prema Ukrajini.

Za to vrijeme u Kijevu se nakon jednodnevnog primirja nastavljaju neredi. Kommersant javlja da prosvjednici podižu nove barikade po gradskom centru. Zauzeli su zgrade ministarstva poljoprivrede, gradske skupštine te dom sindikata.

U petak poslijepodne ukrajinska policija objavila je da je razotkrila kriminalnu grupu koja je pokušala razdijeliti sedam jedinica vatrenog oružja prosvjednicima u Kijevu, između ostalog i dva automata marke kalašnjikov.

Prema dosadašnjim izvještajima, prosvjednici su napadali policiju molotovljevim koktelima, kamenjem i palicama. Policija pak tvrdi da koristi samo suzavac, pendreke, gumene metke i dimne bombe. Ozlijeđene su stotine ljudi, a nekoliko ih je poginulo. Medicinska služba Euromajdana (prosvjednici) tvrdi da je mrtvo pet ljudi, od kojih su četvorica imala rane od vatrenog oružja. Policija tvrdi da ne koristi vatreno oružje.