ZA DVIJE RAZINE

S&P survao kreditni rejting Španjolske

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2012 08:50
  • Objavljeno 27.04.2012 u 07:55
Euro eurozona kriza eurozone

Euro eurozona kriza eurozone

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Rejting agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je u četvrtak kreditni rejting Španjolske za dvije razine, navodeći kao razlog očekivanje da će se proračunski manjak zemlje pogoršati zbog pada gospodarske aktivnosti i da će zemlja vjerojatno morati dodatno poduprijeti banke

S&P snizio je španjolski dugoročni kreditni rejting s 'A' na 'BBB +' razinu uz negativnu prognozu, što upućuje na moguće dodatno snižavanje rejtinga u bliskoj budućnosti.

Unatoč smanjenju, španjolski kreditni rejting se još uvijek nalazi u razredu pogodnom za ulaganje. Ipak, niža ocjena mogla bi povećati troškove zaduživanja zemlje jer će ulagači vjerojatno tražiti veće kamatne stope kao naknadu za veći rizik koji za sobom povlači snižavanje rejtinga.

Odluka rejting agencije, koja je objavljena nakon zatvaranja tržišta u SAD-u, nije iznenađenje. Kreditna agencija Moody's srezala je u veljači španjolski rejting također za dvije razine.

S&P naveo je rizik povećanja španjolskog duga ako pad gospodarske aktivnosti pogoršava proračunske probleme zemlje. Španjolska središnja banka potvrdila je ovog tjedna da je Španjolska kliznula u recesiji po drugi put u tri godine. Stopa nezaposlenosti iznosi gotovo 23 posto i očekuje se da će dalje rasti.

Agencija je također istaknula 'povećanje vjerojatnost' da će španjolska vlada morati pružiti dodatnu pomoć bankarskom sektoru.

Uz snižavanje rejtinga, S&P je snizio i španjolsku gospodarsku prognozu. Agencija sada očekuje pad gospodarske aktivnosti za 1,5 posto u ovoj godini i 0,5 posto u 2013. Prethodna prognoza predviđala je rast od 0,3 posto u 2012 i od jedan posto u 2013.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi