NEPRIJATELJSKA AKTIVNOST

S. Koreja tuži uhićene američke novinarke

31.03.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja u utorak je izvijestila kako namjerava pokrenuti sudski proces protiv dviju američkih novinarki uhićenih u ožujku na granici s Kinom, što je pojačalo napetosti s Washingtonom neposredno prije planiranog sjevernokorejskog lansiranja pokusnih raketa dugog dometa

SEUL - Sjevernokorejske vlasti optužile su dvije izvjestiteljice, Lauru Ling i Eunu Lee za "neprijateljsku aktivnost". Izvješće službenog Pjongjanga uslijedilo je samo nekoliko dana prije najavljenog sjevernokorejskog slanja satelita u svemir, za koje Washington i ostale zapadne zemlje tvrde kako je riječ o testiranju raketa dugog dometa koje bi mogle dosegnuti i američki teritorij.

Izvjestiteljice koje rade za američku tv postaju Current, uhićene su prije dva tjedna na rijeci Tumen, koja protječe istočnom stranom pograničnog područja između Sjeverne Koreje i Kine, dok su bile na novinarskom zadatku.

"Ilegalni ulazak američkih izvjestiteljica u Sjevernu Koreju i njihova neprijateljska aktivnost potvrđene su nakon istrage što su je pokrenula odgovarajuća tijela Sjeverne Koreje", stoji u izvješću novinske agencije KCNA.