PROVOKACIJA

S. Koreja ispaljivanjem rakete naljutila Obamu

05.04.2009 u 08:54

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u nedjelju ispaljivanje sjevernokorejske rakete 'provokacijom', ocijenivši da je riječ o raketi dugog dometa Taepodong-2 te je zatražio održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Američki predsjednik je tu 'provokaciju' Sjeverne Koreje osudio u priopćenju objavljenom u nedjelju uoči govora koji treba održati u Pragu o neširenju nuklearnog oružja.

'Današnje lansiranje rakete Taepodong-2 jasna je povreda rezolucije 1718 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja izričito zabranjuje djelovanje u svezi s balističkim raketama bilo kakve vrste', rekao je Obama u tom priopćenju iz Praga.

'Pozivam Sjevernu Koreju da u cijelosti poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti i da se suzdrži od daljnjih provokacija', dodao je američki predsjednik.

I češko predsjedništvo Europske unije u nedjelju je 'odlučno' osudilo lansiranje rakete upozorivši da ono slabi regionalnu stabilnost. 'Taj čin dodatno slabi regionalnu stabilnost u času kada nuklearno pitanje na Korejskom poluotoku, zasad bez rješenja, zahtijeva jačanje međusobnog povjerenja', ističe se u priopćenju češkog predsjedništva.

'Takvo ponašanje je povod za veću zabrinutost na svjetskoj razini s obzirom na njegove posljedice na širenje nuklearnog oružja', dodaje se. EU također poziva Sjevernu Koreju da 'poštuje' rezoluciju 1718 Vijeća sigurnosti i da 'odmah prekine sve aktivnosti povezane s njezinim programom balističkih raketa te da se potpuno, na način koji će se moći provjeriti i koji će biti nepovratan, odrekne od svakog nuklearnog oružja i svih postojećih nuklearnih programa'.

Japan je u nedjelju zatražio održavanje sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti nakon ispaljivanja rakete koja je preletjela preko japanskog teritorija, nazvavši ga 'nesretnim'. Japan je prosvjedovao i kod sjevernokorejskog veleposlanstva u Pekingu, budući da Japan i Sjeverna Koreja nemaju diplomatskih odnosa.

Kina, odani saveznik Sjeverne Koreje, pozvala je u nedjelju na suzdržanost, a zainteresirane strane da 'ostanu mirne'. 'Nadamo se da će zainteresirane strane ostati mirne i suzdržane kako bi na prikladan način riješile situaciju i sačuvale mir i stabilnost u regiji', priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

Južnokorejska vlada je ovaj čin nazvala 'neodgovornim' i ocijenila da je on 'ozbiljna prijetnja sigurnosti na korejskom poluotoku i u svijetu', prema riječima glasnogovornika predsjednikova ureda Leea Dong-kwana

Rusija je također pozvala na suzdržanost rekavši da proučava pitanje sjevernokorejske povrede rezolucije Vijeća sigurnosti, kako je izjavio čelnik ministarstva vanjskih poslova, a prenijela agencija RIA Novosti.

Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa, dan nakon što je Pjongjang objavio da su dovršene pripreme za lansiranje telekomunikacijskog satelita.

Sjeverna Koreja je objavila da se radi o razvoju miroljubivog svemirskog programa, no njezini susjedi sumnjaju da je riječ o prikrivenom testiranju balističkog projektila dugog dometa. CNN je prenio kako je izviješteno da je prvi stupanj rakete pao u ocean između Korejskog poluotoka i Japana, a drugi nakon što je projektil preletio Japan.