ZAŠTITA OD PROSVJEDNIKA

S Jadrankom Kosor otišle i barikade s Markova trga

06.12.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Samo dva dana nakon izbora radnici su uklonili protudemonstracijske zapreke oko Markova trga, koje su postavljene za vrijeme velikih prosvjeda protiv Vlade Jadranke Kosor

Na pitanje zašto su dva dana nakon što je vladajuća HDZ-ova garnitura izgubila izbore odlučili ukloniti protudemonstracijske zapreke s Markova trga, u zagrebačkoj policiji su nam rekli kako je odluka vjerojatno utemeljena na sigurnosnoj procjeni te da datum pritom nije odigrao presudnu ulogu.

Ova neobična podudarnost mogla bi se, međutim, dvojako protumačiti.

S jedne strane, vrlo optimistično za stanje ljudskih i građanskih prava budući da se stječe dojam da sa starom garniturom odlaze i stare loše navade te da novoizabrani neće spriječiti građane da im pred nosom dolaze izražavati nezadovoljstvo. I, doista, ako se predstavnici buduće vlasti budu držali svojih obećanja, zakonske izmjene ići će u prilog javnog okupljanja.

Ustavni sud je, naime, početkom srpnja 2011. odlučio da zabrana prosvjedovanja na Markovom trgu vrijedi do 15. srpnja 2012. godine, do kada Vlada (prema svemu sudeći, ona Zorana Milanovića), po naputku Ustavnog suda, mora promijeniti sporne članke Zakona o javnom okupljanju.

S druge pak strane, sklanjanje barikada s Markova trga mogla bi se shvatiti prijeteće ako se ima u vidu poruka s postizbornog govora Jadranke Kosor, premijerke na odlasku. Ona je u svom govoru u dva navrata spomenula predstojeću borbu za sljedeće parlamentarne izbore 'kad god oni budu'. Ova poruka bi se mogla protumačiti na način da će HDZ mobilizirati ljude da iziđu na ulicu kada krenu bolni rezovi. S obzirom na tešku gospodarsku i socijalnu situaciju, ne bi trebao biti problem pozvati ljude na prosvjede.

Da je Ministarstvo unutarnjih poslova računalo na socijalne nemire i nerede, bez obzira na izborni rezultat, govore i podaci iz njihove javne nabave. Naime, Jutarnji list je objavio da je MUP na čelu s Tomislavom Karamarkom u posljednjih godinu dana nabavio opreme i oružja za suzbijanje građanskog neposluha u vrijednosti od najmanje 2,4 milijuna kuna.

Sredinom prošle godine, uoči prosvjeda studenata i u jeku građanske blokade Cvjetnog trga, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko počeo je nabavljati svu silu opreme.

Jutarnji je naveo kako je, uz 'klasične' zaštitne ograde, kacige, balističke štitove i prsluke za specijalnu i interventnu policiju, naručio i tzv. kemijske puške i streljivo te gumene metke.