VJEKOSLAV BEVANDA:

'S Hrvatskom stavljati stvari na stol, a ne bježati jedni od drugih'

31.08.2012 u 12:06

Bionic
Reading

Hrvatska i Bosna i Hercegovina otvorena pitanja trebaju rješiti razgovorom i na temelju argumenata i to je temelj sadašnje politike Vijeća ministara BiH, izjavio je predsjedatelj tog tijela Vjekoslav Bevanda.

"Sa susjedima treba otvoreno razgovarati o svemu. Na tom tragu je i ono kako sam ja započeo suradnju od prvog dana imenovanja sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem", izjavio je Vjekoslav Bevanda u intervjuu koji je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Bevanda je istaknuo kako je važno pojačati bilateralnu suradnju te razgovore na ministarskoj razini a onda i u širem sastavu. Kao prioritetnu zadaću istaknuo je problem uređenja graničnih prijelaza.

"S Hrvatskom smo konačno počali stavljati stvari na stol, a ne bježati jedni od drugih", kazao je Bevanda.

Komentirajući unutarnje stanje u BiH Bevanda je ponovo istaknuo kako je ono na financijskom planu veoma loše te kako BiH ne može bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Taj bi fond tijekom rujna trebao odobriti novi stand-by aranžman za BiH vrijedan oko 400 milijuna eura no država i entiteti prije toga moraju provesti rebalanse proračuna i osigurati određene uštede.

"Rebalans mora biti donesen jer bez tog uvjeta nema novaca", upozorio je Bevanda.

Odgovarajući na pitanje što kani poduzeti vezano za zahtjev stranaka iz Republike Srpske za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, Bevanda je kazao kako je on osobno zadovoljan radom šefa diplomacije.