USKRSNUĆE POZNATOG BRANDA

'S HGspotom sam napravio čudo!'

14.04.2014 u 00:17

Bionic
Reading

Tvrtka HGspot Informatika prošle godine je ostvarila 53 milijuna kuna prihoda, što je rast od 30 posto u odnosu na 2012. te dobit od 1,5 milijuna kuna. Vlasnik i direktor Saša Lončar smatra da je to pravi podvig u branši koju je kriza doslovce opustošila

HGspot je godinama bio najjači brand na domaćem tržištu informatičke opreme i potrošačke elektronike.

Recesija ga je bacila na koljena te je matična tvrtka HGspot d.d. završila u stečaju. Kao najveći pojedinačni dioničar Lončar je izgubio čak 55 milijuna kuna, ali unatoč tome ostao je vjeran biznisu koji ga je skupo koštao.


Prošle godine povukao je potez koji je iznenadio mnoge. Prilikom rasprodaje imovine HGspota d.d. kupio je za 450.000 kuna tvrtke HGspot Nekretnine i HGspot Informatiku, a time je preuzeo i dio duga HGspota Nekretnina prema vjerovnicima.

'Vjerovao sam, a to se sad pokazalo točno, da tvrtka bez obzira na izuzetno tešku situaciju može poslovati pozitivno. O odnosu mene i vjerovnika ne želim pričati jer se ponovo vraćamo u prošlost. Ono što je bitno jest da tvrtka koja je bila zaključana danas radi s dobiti, zapošljava 40 ljudi koji redovno dobivaju plaću. HGspot Informatika nema ni jedne kune duga ni prema kome', naglašava Lončar.

Dodaje da je u posljednja dva kvartala 2013. tvrtka zabilježila iznimne prodajne rezultate

'U prodaji tableta na maloprodajnom tržištu držimo 43 posto udjela, a od toga 10 posto s vlastitom robno markom Forcebook. Vodeći smo partner Applea u Hrvatskoj i preko nas se proda čak 40 posto svih iPada, što je nevjerojatno jer imamo samo četiri dućana', ističe Lončar.

Rast prometa nastavio se i ove godine te Lončar planira nova zapošljavanja i otvaranje jedne do dviju novih poslovnica u ovoj godini. Prošle godine zaposlio je 10-ak novih zaposlenika. Prosječna neto plaća u HGspotu je 6.300 kuna plus božićnica i regres.

'Najteže je naći kvalitetne i marljive ljude. Na svaki naš oglas javi se između 300 do 500 zainteresiranih', kaže Lončar.

Unatoč gospodarskoj krizi uvjeren je da HGspot i dalje može jačati. Kupce privlači raznovrsnom ponudom.

'Kod nas je moguće pronaći sve što je vrijedno i traženo u IT svijetu i spremni smo maksimalno izaći u susret čovjeku ako je zainteresiran za neki tablet ili smartphone. Danas samo tako možete opstati u ovoj branši', objašnjava Lončar.

Za mjesec dana HGspot planira lansirati novi vlastiti proizvod. O čemu je točno riječ, Lončar nije htio otkriti, osim što je naglasio da je riječ o proizvodu koji će biti jedinstven na domaćem tržištu