prelazak na euro

I u Splitu poskupio parking, a Puljak poručuje: Koristite javni prijevoz, pojeftinio je

04.01.2023 u 21:04

Bionic
Reading

Prelazak na euro neki su iskoristili kako bi snizili neke cijene svojih usluga, no to nije slučaj s gradskim vlastima. Nakon što su u Zagrebu podignute cijene parkiranja slična sudbina pogodila je i stanovnike Splita

Iako su iz Zagrebačkog holdinga ranije istaknuli da uvođenjem eura neće biti dizanja i 'zaokruživanja cijena' parkiranja u Zagrebu, izgleda da to nije tako, parking je od 01. siječnja poskupio. Slično je pogodilo i stanovnike Splita.

Automati za plaćanje parkinga u Splitu spremno su dočekali euro, a s njim i povećanje cijena, javlja N1.

Tako će se u prvoj zoni izvanulični parking plaćati jedan euro po satu, a u drugoj i trećoj zoni, 80 centi. Sat uličnih parkirališta u prvoj zoni košta 80, u drugoj 70, a trećoj zoni 60 centi. Ako gledamo samo prvu zonu porast je to od dvije i pol kune, odnosno 33 centa.

Cijene parkirališnih pretplata za građane, stanare i pravne osobe ostaju nepromijenjene.

U ljetnoj sezoni parking će se po satu plaćati duplo više. Korekcijama se želi smanjiti zagušenost prometa i potaknuti građane na korištenje javnog prijevoza za koji je karta sada jeftinija – jedan euro.

Gradonačelnik Ivica Puljak kaže kako struka kaže da je ovo odličan potez za promociju javnog prijevoza. “To je glavni dio ove politike, a onda smo korigirali cijene satnog parkinga ali ne za građane Splita jer je cijena njihovih pretplata ostala ista.”

Oporba zamjera što Puljak problematiku parkinga nije prvo stavio na Gradsko vijeće.

Naplata parkinga čeka i tri javne garaže. Rampe su postavljene, a spuštaju se za šest dana. Iako imaju pretplate, stanovnici nisu zadovoljni postavljanjem rampi.

AKO STE PROPUSTILI:

  • +11
Dubrovnik: Građani i turisti uživaju u sunčanom danu Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic