NA LINIJI S VLADOM

Ruža Tomašić napala Bruxelles: Sankcije služe zastrašivanju

10.12.2015 u 14:46

Bionic
Reading

Europska komisija svojim najnovijim odlukama o povredi prava zbog nepotpunog prenošenja i provedbe zajedničkog europskog sustava azila pokušava prebaciti odgovornost za razorne posljedice migrantske krize na države članice, poručila je hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić putem priopćenja

Od Komisije traži kvalitetnu promjenu migracijske politike i politike azila kako bi one odgovarale mogućnostima država članica i volji građana EU-a umjesto ustrajanja na dosljednom provođenju dosadašnjih politika kao jednog od glavnih katalizatora migrantskog vala s kojim se suočavamo već mjesecima.

'Kroz Republiku Hrvatsku do ovog je trenutka prošlo gotovo pola milijuna migranata, a s obzirom da se ne radi o ljudima iz našeg neposrednog okruženja, jasno je da su oni na tlo Europske unije prvi puta stupili negdje drugdje, a ne u Hrvatskoj. Bilo kakve sankcije protiv Hrvatske stoga su potpuno bespredmetne i služe zastrašivanju jedne suverene države', naglasila je Tomašić.

Unatoč vrlo ažurnom dijeljenju opomena, nastavila je, ostaje činjenica da je Komisija potpuno nespremna dočekala najveću humanitarnu i sigurnosnu krizu u Europi još od vremena srbijanske agresije na suverene države nastale raspadom bivše Jugoslavije.

'Također, činjenica je i da su države članice u obrani vanjskih granica Unije u velikoj mjeri bile prepuštene same sebi pa je neprimjereno da ih opominje i sankcionira netko tko im nije pomogao u upravljanju krizom koja je poprimila kataklizmičke razmjere, dobrim dijelom zahvaljujući lošoj politici Komisije', zaključila je eurozastupnica.