skrivanje gubitaka

Rusko ministarstvo obrane traži više tajnosti o ruskim žrtvama u Ukrajini

20.04.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane iznijelo je prijedlog da se rođaci vojnika ubijenih u Ukrajini trebaju obratiti vojnim, a ne civilnim vlastima za isplatu odštete, stvarajući time dodatnu razinu tajnovitosti u vezi sa svojim ratnim gubicima

Rusija tretira smrti vojnika kao državne tajne čak i u mirnodopsko doba te četiri tjedna nije ažurirala svoje službene podatke o gubicima u Ukrajini.

Tim prijedlogom, ministarstvo obrane tražilo je da naknade koje se isplaćuju obiteljima poginulih vojnika više ne nadgledaju civilni dužnosnici, nego vojni uredi. Taj je potez osmišljen kako bi se "ograničio krug ljudi" koji imaju informacije koliko je ruskih vojnika poginulo u Ukrajini. 

Prijedlog se pojavio na vladinoj stranici s pravnim informacijama, no nejasno je kad ga vlada planira primijeniti.

Ministarstvo je 25. ožujka objavilo da je ubijen 1351 i ranjeno 3825 vojnika otkad je Moskva pokrenula ono što naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini 24. veljače.

Otad ne postoje ažurirani podaci o vojnim žrtvama, no glasnogovornik Kremlja govorio je o "značajnim gubicima". Ukrajina i zapadne vlade rekle su da vjeruju da je broj ruskih žrtava značajno veći.