NIZ AMANDMANA

Ruski zastupnici pooštrili zakone za progon oporbe, uvedena doživotna kazna za 'veleizdaju'

18.04.2023 u 18:00

Bionic
Reading

Ruski zastupnici su u srijedu prihvatili niz amandmana kojim se pooštravaju kazne predviđene u okviru zakona koji se koriste za progon političkih protivnika, uvodeći doživotnu kaznu za "veleizdaju".

Duma, donji dom ruskog parlamenta, potvrdila je u drugom i u trećem čitanju te tekstove koji također predviđaju kažnjavanje svih koji "pomažu u provedbi odluka međunarodnih organizacija" koje Rusija ne priznaje.

Svima koji budu kršili tu odredbu, što najvjerojatnije smjera na Međunarodni kazneni sud (ICC) koji je u ožujku izdao uhidbeni nalog za Vladimira Putina, ili budu pomagali "organizacije stranih vlada" prijeti do pet godina zatvora.

Po ocjeni ruske organizacije za ljudska prava OVD-Info, ovaj članak koji je "široko primjenjiv" može se iskoristiti i protiv onih koji "pomažu u provedbi sudskih odluka i istraga o ratnim zločinima", pošto su ruske snage optužene za brojne zločine u Ukrajini.

Najveća moguća kazna za "veleizdaju" povećava se s 20 godina zatvora na doživotni.

Amandmanima prihvaćenim u utorak povećavaju se i kazne za zločine povezane s terorizmom, na koje se vlasti nerijetko pozivaju u progonu oporbe.

Za teroristički napad sada je moguća kazna do 20 godina zatvora, za pomaganje 12 godina a za potporu terorističkom djelovanju do pet godina. Osnivanje terorističke organizacije kažnjava se s do 15 godina zatvora a sabotaža do 20.