uzrok nije poznat

Teretni brod potonuo u blizini turske obale u Crnom moru; izvučena tijela dva člana posade

17.01.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Dva člana posade teretnog broda potonulog u Crnome moru kod turske pokrajine Bartin pronađena su mrtva, pet je osoba spašeno, a za ostalima se traga, rekle su lokalne vlasti u nedjelju te ispravile prvu informaciju kazavši da nije riječ o ruskome brodu.

Guverner Bartina, Sinan Guner, izjavio je da je brod za prijevoz suhih tereta ARVIN potonuo u blizini obale regije Inkumu u lošim vremenskim uvjetima, javila je novinska agencija Anadolija. Po njegovim riječima, dosad su spašena petorica od 13 članova posade.

"Dosad je spašeno pet ljudi. Beživotna tijela dvije osoba izvučena su na (spasilački) čamac", izjavio je guverner.

U ranijem izvješću koje je prenio Reuters bilo je navedeno da je na brodu bilo 15 članova posade te da nema žrtava.

Uzrok potonuća broda zasad nije poznat.

Turske vlasti isprva su objavile da je riječ o ruskom brodu, a naknadno je objavljeno da je ARVIN plovio pod zastavom Palaosa, malenog pacifičkog arhipelaga, piše agencija France presse.

Guner je rekao da je u tijeku operacija spašavanja unatoč lošim vremenskim uvjetima na tom području koji su i otežali rad spasilačkih ekipa. Dodao je da su civilni brodovi također zamoljeni za pomoć.

Čamci za spašavanje s članovima posade, mogli su se vidjeti na 600 do 700 metara od obale i u pomoć im je poslano plovilo mornarice, izjavio je Guner dodavši da je zatražen i helikopter.

Tursko ministarstvo obrane potvrdilo je da je poslalo plovilo da pomogne u spasilačkoj operaciji.

Posada je bila ukrajinska, a brod je plovio iz Gruzije prema Bugarskoj kada se dogodio brodolom zbog loših meteoroloških uvjeta, rekao je Guner, prema agenciji AFP.

Snažni udari vjetra i snježne padaline pogodile su u nedjelju regiju u kojoj je brod potonuo, vidljivost je bila slaba i otežavala manevriranje brodova.

U siječnju 2019., šest mornara poginulo je u brodolomu teretnog broda koji je plovio pod panamskom zastavom u Crnome moru u vodama Turske.

Godine 2017., špijunski ruski brod potonuo je u Crnome moru u turskim vodama pošto je probio brod koji je prevozio stoku. Svi su članovi posade tada bili spašeni.