NAVODI TASS-A

Kijev demantira 'krvavu infiltraciju u Rusiju', Putin otkazao sve dnevne obaveze, Bjelorusija digla stupanj pripravnosti

02.03.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Ruski gardisti bore se protiv ukrajinskih diverzanata koji su se infiltrirali u pogranično područje regije Brjansk, a granatirana je i regija Kursk, navodi ruska novinska agencija TASS u četvrtak, pozivajući se na neimenovane vojne izvore. Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) poručila je da se 'uništavaju ukrajinski nacionalisti' koji su prešli granicu, a predsjednik Vladimir Putin otkazao je sve današnje obaveze i prima vijesti s terena

'Skupine ukrajinskih diverzanata prodrle su u dva sela, Ljubečane i Sušani u okrugu Klimovski, uzimajući lokalno stanovništvo kao taoce u jednom od njih. Borci ruske nacionalne garde ušli su u obračun s militantima', rekli su vojni izvori za TASS. Među lokalnim stanovništvom ima i ubijenih i ranjenih, a do šest ljudi moglo bi biti držano kao taoci, rekli su neimenovani Rusi.

Nedugo potom TASS je objavio da je u regiji Kursk, južno od Brjanska, jedan civil ubijen, a jedan ranjen u ukrajinskom granatiranju sela Tetkino. Guverner Kurska, Roman Starovoit, kazao je da su ranjena dva muškarca, a jedan je preminuo prije dolaska hitne pomoći. Prema guverneru, na selo je ispaljeno pet granata, oštećene su tri kuće i nema struje.

Guverner regije Brjansk, Aleksandar Bogomaz, rekao je na svom kanalu na Telegramu ranije u četvrtak da su ukrajinski 'saboteri' pucali na automobil u vožnji u okrugu Klimovski, ubivši lokalnog stanovnika i ranivši 10-godišnje dijete.

Društvene mreže odmah su se užarile. Prema nekim objavama, poginula je djevojčica dok je prema drugima u pitanju dječak koji je hospitaliziran. Također, prema neprovjerenim informacijama, u tijeku je izvanredni sastanak ruskog Vijeća sigurnosti.

Kremlj je navodni upad Ukrajinaca nazvao 'terorizmom' i objavio da predsjednik Vladimir Putin prima 'stalne' vijesti od Federalne službe sigurnosti (FSB), Ministarstva obrane i Nacionalne garde o sukobima. Otkazao je današnji službeni posjet Stavropolju. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su događaji u Brjansku 'teroristički napad' i također ustvrdio da se poduzimaju mjere kako bi se uništili 'ukrajinski teroristi' koji su izvršili prekogranični napad i, kako tvrde ruski dužnosnici, uzeli taoce.

Pojavio se i bizaran video naoružanih 'ruskih dobrovoljaca' u Brjansku. Oni tvrde da su prešli granicu, ne bore se protiv civila i ne ubijaju nenaoružane. Pozvali su Ruse na pobunu.

Prethodno, FSB je priopćio da u pograničnom okrugu Klimovski dodatnim snagama ruskog Ministarstva obrane 'poduzima mjere za uništavanje naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su povrijedili državnu granicu'.

Okrug Klimovski pod napadom je ukrajinskog drona, a selo Lomakovka u općini Starodubski bilo je izloženo minobacačkom granatiranju ukrajinske vojske, rekao je guverner Brjanska, piše TASS. Navodno su ukrajinski dronovi onesposobili i dvije nadzorne kamere na državnoj granici.

Informativni kanal Readovka Telegram izvijestio je, pozivajući se na neidentificirane izvore, da se diverzantska skupina sastoji od 40 ljudi. Drugdje u regiji Brjansk, stambena zgrada u selu Sušani zapalila se nakon što ju je udario dron, rekao je Bogomaz, dok su dvije kuće oštećene minobacačkom vatrom u selu Lomakovka.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da se u Brjansku radi o 'namjernoj provokaciji' Rusije.

'Priča o diverzantskoj skupini u Rusiji klasična je namjerna provokacija. Rusija želi zaplašiti svoje ljude kako bi opravdala napad na drugu zemlju i rastuće siromaštvo nakon godinu dana rata', tvitao je Mihajlo Podoljak. Dao je naslutiti da je incident povezan s akcijom ruskih 'partizana' - militanata koji primjenjuju gerilske metode borbe. Također je rekao da 'partizanski pokret u Rusiji jača i postaje sve agresivniji'.

U međuvremenu, oglasio se i službeni Minsk.

Bjelorusija ima dovoljno snaga za čuvanje svoje državne granice, uključujući područja u susjedstvu s Ukrajinom, rekao je u četvrtak za TASS glasnogovornik bjeloruskog Državnog graničnog odbora Anton Bičkovski.

'Situaciju držimo pod strogim nadzorom. Postoji dovoljno snaga i sredstava za očuvanje sigurnosti. Zaštita na cijelom potezu državne granice je pod visokom sigurnosnom pripravnošću', rekao je odgovarajući na pitanje je li Bjelorusija spremna suprotstaviti se mogućoj infiltraciji 'ukrajinskih sabotera' sličnoj onoj koja je ranije prijavljena u Brjansku, piše TASS.

Ukrajinsko sjeverno zapovjedništvo upozorilo je 23. veljače da Rusija možda planira lažnu operaciju u tom području, 'najvjerojatnije ... kako bi optužila ukrajinske branitelje za kršenje teritorijalnog integriteta'.

Ruske pogranične regije redovito su izvještavale o prekograničnim zračnim napadima otkako je Moskva napala Ukrajinu prije nešto više od godinu dana, ali današnji incident bio bi prvi prijavljeni slučaj borbe na terenu unutar ruskog teritorija.