ZARAŽEN KORONAVIRUSOM

Ruski krajnji desničar Vladimir Žirinovski umro u dobi od 75 godina

06.04.2022 u 13:16

Bionic
Reading

Ruski krajnje desni političar Vladimir Žirinovski, poznat po provokativnim izjavama i antizapadnim tiradama koje su ga držale pod povećalom javnosti više od tri desetljeća, umro je nakon duge i teške bolesti, rekao je u srijedu predsjednik ruskog parlamenta

Žirinovski (75) je hospitaliziran ranije ove godine nakon zaraze koronavirusom, pišu ruski mediji.

Bio je poznat po nečuvenim izjavama koje uključuju prijetnje lansiranjem nuklearnog oružja protiv raznih zemalja, uzimanjem Aljaske od Sjedinjenih Država i proširenjem ruskih granica do točke u kojoj bi njezini vojnici mogli "prati svoje čizme u toplim vodama Indijskog oceana".

"Razmjer njegove osobnosti takav je da je bez njega teško zamisliti povijest razvoja političkog sustava suvremene Rusije", rekao je predsjednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.

Njegova Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR), naziva koji su pobijali njezini ksenofobični stavovi - postala je dio takozvane "sustavne oporbe" predsjedniku Vladimiru Putinu.

Osiguravao je političku konkurenciju, a u praksi je podržao Putina kada je to bilo važno, primjerice kad je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014.

Žirinovski se također pokazao korisnim Kremlju iznošenjem radikalnih mišljenja kako bi se testirala reakcija javnosti.

Svojedobno se volio uspoređivati s Donaldom Trumpom, a Amerikance je 2016. pozvao da glasaju za Trumpa ili riskiraju da ih njegova protivnica Hillary Clinton uvuče u novi svjetski rat s "Hirošimama i Nagasakijima posvuda".

Njegova karijera doživjela je uspon 1991. godine, kada je osvojio iznenađujuće treće mjesto na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Boris Jeljcin. Dvije godine kasnije njegov LDPR bio je drugi na parlamentarnim izborima.