UKRAJINA BEZ KOMADA ZEMLJE

Ruska Duma ratificirala pripajanje Krima

20.03.2014 u 16:35

Bionic
Reading

Doni dom ruskog parlamenta, Državna Duma, ratificirao je u četvrtak međudržavni sporazum o primanju novih subjekata - republike Krim i grada Sevastopolja, u sastav Ruske Federacije, javljaju ruski mediji

Za sporazum, koji je potpisan u utorak u Moskvi, glasovala su 443 zastupnika, a samo je jedan bio protiv. Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poslao u Dumu prijedlog zakona o ratifikaciji tog sporazuma.

Sporazum se primjenjuje od datuma potpisivanja i stupa na snagu s datumom ratifikacije. 'Sporazum se temelji na slobodnom i dobrovoljnom izjašnjavanju naroda Krima na svekrimskom referendumu koji je proveden u Autonomnoj republici Krimu i gradu Sevastopolju 16. ožujka, a na kojemu je donijeta odluka o ponovnom ujedinjenju s Rusijom', navodi se u popratnim dokumentima.

Putin je potpisao taj sporazum s krimskim premijerom Sergejem Aksjonovom i drugim krimskim čelnicima u utorak nakon referenduma na kojemu je 96,7 posto birača podržalo pridruživanje Rusiji.

Ovaj sporazum, koji je izazvao dosad najveće napetosti između Rusije i Zapada nakon Hladnog rata, jednoglasno je odobrio ruski Ustavni sud u srijedu, a o njemu bi se u petak trebao izjasniti i gornji dom parlamenta, Vijeće Federacije.

Crnomorski poluotok Krim nije priznao legitimnost novih vlasti u Kijevu i tražio je pripojenje Rusiji nakon što je 60 godina proveo u sastavu Ukrajine, navode ruski mediji.