tvrdi nato

Rusiji nedostaje streljiva i vojske za veliku ofenzivu u Ukrajini

09.07.2024 u 20:20

Bionic
Reading

Rusiji nedostaje streljiva i vojske da započne veliku ofenzivu u Ukrajini i treba osigurati značajne zalihe streljiva iz drugih zemalja osim onoga što već ima, rekao je u utorak viši NATO dužnosnik.

Dužnosnik je na brifingu s novinarima pod uvjetom anonimnosti rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin vrši tajnu kampanju u Europi koja se sastoji od planiranja atentata, sabotaža i paleža u svrhu podrivanja javne podrške Ukrajini.

"Ono što danas vidimo su vrlo veliki ruski gubici. Rusija pokušava zauzeti teritorij. Vidjeli smo kako ukrajinska obrana značajno napreduje", rekao je NATO dužnosnik.

Procijenio je da Rusija može izdržati ratnu ekonomiju još tri ili četiri godine.

Snage Kijeva na bojištu su nadjačane već mjesecima, kako ruska vojska održava žestok pritisak ofenzive i polagano napreduje na istoku Ukrajine.

NATO u utorak započinje trodnevni samit u Washingtonu na kojemu će sudjelovati ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, više od 28 mjeseci od početka ruske invazije.

Dužnosnik je rekao da će "proći vremena" prije nego što Ukrajina prikupi streljivo i ljudstvo potrebno da započne nove velike operacije ofenzive.

"Vidimo da napreduju iz dana u dan", dodao je.

  • +4
Rusi su gađali dječju bolnicu Izvor: Profimedia / Autor: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Tajna kampanja

NATO je odgovorio na rusku tajnu kampanju podrivanja europske podrške Ukrajini tako što je izdao dva priopćenja koja upozoravaju Moskvu da je savez svjestan toga što Rusija čini, rekao je dužnosnik.

Također je značajno pojačao dijeljenje obavještajnih podataka među zemljama članicama "kako bismo imali zajedničku sliku toga što se događa", rekao je dužnosnik.

Također je izdvojio ono što tvrdi da je neprestano kinesko snabdijevanje "ključnih dijelova" za dronove, rakete i rusku obrambenu industriju.

Dužnosnik je rekao da Putin "i dalje vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani" te da je voljan izdržati "zaista ogromne brojke vojnih žrtava". Rusija regrutira oko 30.000 vojnika na mjesec, zbog čega sebi može dopustiti velike gubitke na bojišnici, rekao je.