ZAŠTITA SAVEZNIKA

Rusija upozorava Izrael na 'iznimno opasne posljedice' udara na Siriju

12.10.2023 u 21:50

Bionic
Reading

Rusija je optužila Izrael da je zračnim napadima na Siriju prekršio sirijski suverenitet i međunarodno pravo, što bi mogli imati 'iznimno opasne posljedice'

Nakon što je Izrael navodno granatirao piste zračnih luka u sirijskim gradovima Damasku i Alepu, zbog čega su do daljnjeg obustavljeni svi letovi, oglasilo se rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"U kontekstu oštre eskalacije situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, takve nasilne akcije mogu dovesti do izuzetno opasnih posljedica, jer mogu izazvati oružanu eskalaciju u cijeloj regiji. To se nikada ne smije dopustiti'.

Izvori tvrde kako je cilj napada bio poremetiti iranske dobavne lance u Siriji gdje je utjecaj Teherana narastao otkad je stao iza predsjednika Bašara al-Asada u građanskom ratu koji je krenuo 2011. godine.

Napad u četvrtak dogodio se dan prije posjeta iranskog ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana.

Izrael je najavio da će uništiti terorističku organizaciju Hamas koja vlada u Gazi, u odgovoru na najsmrtonosniji napad na njegov teritorij u povijesti.

Teheran je slavio te napade Hamasa, no odbacio da stoji iza njih.

Izraelska vojska u utorak je granatirala jug Sirije nakon što su rakete iz te zemlje pogodile izraelske položaje diljem granice.