igranje vatrom

Rusija šalje 'signal Zapadu' nuklearnim manevrima

04.10.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Čini se da Rusi manevrima nuklearnih kapaciteta žele poslati 'signal' Zapadu u trenutku u kojem im je vojska u sve gorem položaju u Ukrajini, smatraju analitičari

Pentagon je prošli tjedan objavio da nije primijetio nikakve promjene u kretanju nuklearnih snaga Rusije, a koje bi dovele do toga da Sjedinjene Države prilagode svoje nuklearne snage.

NATO je prenio obavještajne podatke savezničkim zapovjedništvima o nedavnim kretanjima ruske podmornice za specijalne misije Belgorod, izvijestio je u nedjelju talijanski dnevnik La Repubblica.

Belgorod, najduža podmornica na svijetu porinuta u srpnju, modificirana je da nosi novu bespilotnu letjelicu na nuklearni pogon i s nuklearnom oružjem, nazvanu Posejdon.

Zapadne obavještajne službe vjeruju da se Belgorod nalazi u vodama blizu Arktika zbog 'niza tajnih testova', navodi se u izvješću La Repubblice.

'Strahuje se da će u toj misiji prvi put biti testirana supertorpeda Posejdon', pišu novine.

Britanski The Times izvijestio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi se testiranje Posejdona moglo održati u Crnom moru, bliže državama članicama NATO-a.

Na drugom mjestu u nedjelju proruski vojni blogeri primijetili su vlak pun vojne opreme za koji su analitičari rekli da pripada tajnoj nuklearnoj jedinici.

Poljski obrambeni analitičar Konrad Muzyka rekao je da konvoj pripada upravi ruskog ministarstva obrane, odgovornoj za 'nuklearno streljivo, njegovo skladištenje, održavanje, transport i izdavanje jedinicama'.

  • +20
Nuklearno oružje Izvor: Profimedia / Autor: Mc2 Indra Beaufort/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Muzyka je naglasio da video kanala Rybar Telegram, za koji je rekao da prikazuje vozila otporna na mine, zaštićena od zasjede (MRAP) i opremljena kupolama, ne pokazuje pripreme za 'nuklearno ispuštanje'.

'To bi mogao biti oblik signaliziranja Zapadu da Moskva eskalira' ili da se priprema za vježbe strateškog odvraćanja, spekulirao je na Twitteru.

Predsjednik Vladimir Putin iznio je slabo prikrivene prijetnje uporabom nuklearnog oružja u nizu govora u kojima je najavljivao 'djelomičnu' mobilizaciju i aneksiju četiri ukrajinske regije posljednjih tjedana. Američki dužnosnici rekli su da su Rusiji poslali privatna upozorenja da se kloni nuklearnog rata.