SPREMNI NA PREKID VATRE

Rusija pregovara s Kijevom, Crvenim križem i UN-om

10.08.2014 u 19:59

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u nedjelju je izjavio da Moskva pregovara s Kijevom, Međunarodnim odborom Crvenog križa i Ujedinjenim narodima o slanju humanitarne pomoći u istočnu Ukrajinu

'Smatramo da je sada prioritet postići sporazum s ukrajinskom stranom, Crvenim križem i UN-ovim humanitarnim agencijama o potrebi hitnog slanja humanitarne pomoći istočnim ukrajinskim pokrajinama Luhansku i Donecku', rekao je novinarima Lavrov.

'Upravo smo u pregovorima s ukrajinskom stranom, Crvenim križem i s humanitarnim organizacijama UN-a', rekao je.

Prekid vatre koji bi omogućio slanje humanitarne pomoći stanovnicima - žrtvama sukoba na istoku Ukrajine nije samo moguć, već je neophodno potreban, smatra Lavrov. 'Riječ je o hitnoj stvari koja ne podnosi čekanje', rekao je novinarima u Sočiju, dodavši kao je o tom problemu osobno obavijestio ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Luhansk i Doneck posljednja su dva uporišta proruskih ukrajinskih separatista. Ondje već tjednima traju sukobi s pripadnicima redovnih ukrajinskih vojnih snaga. Zapad optužuje Rusiju da pobunjenicima šalje oružje što Moskva niječe.

Premijer samoproglašene Narodne Republike Doneck Aleksander Zahračenko u subotu je rekao da je spreman na prekid vatre ukoliko ukrajinske snage obustave ofenzivu na opkoljeni grad koji je, kako je kazao na rubu 'humanitarne katastrofe'. Luhansk je potpuno nedostupan novinarima, bez električne je energije, pitke vode i telefonskih veza, a rezerve goriva i hrane pri kraju su.