SUKOB SVE ŽEŠĆI

Rusija optužila SAD da naoružava sirijske pobunjenike

13.06.2012 u 20:30

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u srijedu u Teheranu optužio je Sjedinjene Države da isporučuju oružje sirijskim pobunjenicima.

'Sjedinjene Države dostavljaju oporbi oružje koje ona koristi u sukobima protiv sirijske vlade', rekao je Lavrov, opravdavajući prodaju ruskog oružja Siriji kojom se, kako je rekao, 'ne krši nikakav međunarodni zakon' i radi se o 'opremi za obranu'. Sjedinjene su Države izrazile u utorak zabrinutost zbog isporuka ruskih borbenih helikoptera režimu u Damasku.

Lavrov je u srijedu stigao u Teheran na razgovore o iranskom nuklearnom programu i sirijskoj krizi. Tijekom višesatnog posjeta, Lavrov se trebao sastati s kolegom Alijem Akbarom Salehijem i iranskim nuklearnim pregovaračem Saidom Džalilijem.

Novi krug razgovora Irana s velikim sila predviđen je za 18. i 19. lipnja u Moskvi. Kada se radi o Siriji, Iran podržava režim predsjednika Bašara al-Asada, svojeg glavnog saveznika na Bliskom Istoku. Rusija, koja odbija promjenu režima silom ali ne isključuje političko rješenje odlaskom predsjednika Asada, predložila je održavanje međunarodne konferencije o Siriji na kojoj bi sudjelovao i Iran i zapadne sile. Neke arapske zemlje i sirijska oporba se protive nazočnosti Teherana.