britanske informacije

Rusija nastoji Ukrajincima ograničiti pristup vijestima

07.03.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Rusija vjerojatno cilja ukrajinsku komunikacijsku infrastrukturu kako bi Ukrajincima ograničila pristup pouzdanim izvorima vijesti, priopćilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane

"Rusija vjerojatno cilja ukrajinsku komunikacijsku infrastrukturu kako bi ukrajinskim građanima smanjila mogućnost pristupa pouzdanim vijestima i informacijama", stoji u ažuriranoj poruci britanske obrambene obavještajne službe na Twitteru.

"Pristup internetu u Ukrajini također je vrlo vjerojatno poremećen kao rezultat kolateralne štete nakon ruskih napada na infrastrukturu", navodi se.

U ruskom napadu u nedjelju oštećen je TV toranj u Harkivu na istoku Ukrajine, prema ukrajinskim dužnosnicima, a u raketnom napadu na kijevski TV toranj u utorak ubijeno je najmanje pet osoba.

"Pristup internetu u Ukrajini također je vrlo vjerojatno poremećen kao rezultat kolateralne štete ruskih napada na infrastrukturu. Tijekom prošlog tjedna zabilježeni su prekidi interneta u Mariupolju, Sumiju, Kijevu i Harkivu", priopćilo je ministarstvo obrane.

Već u prvim danima ruske invazije postalo je jasno da Ukrajina dominira u ratu informacijama na društvenim mrežama, smatraju analitičari.

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i dalje zatvoren u bunkeru u Kijevu dok traje teško bombardiranje, njegova vlada provela je sveobuhvatan napad na društvenim medijima i pridobila pristaše.

Dnevna Zelenskijeva obraćanja videozapisima, najčešće s engleskim titlovima, postala su senzacija. Ministarstvo obrane i vanjskih poslova veličaju vojni otpor Ukrajine grafikama koje privlače pozornost.

Ukrajinci postavljaju videozapise s uspjesima njihovih snaga koji se brzo šire. Oni uključuju ukrajinsku raketu koja je oborila ruski helikopter i ukrajinskog seljaka koji je traktorom vukao zarobljeno rusko oklopno vozilo.

Snimke Ukrajinaca kako jecaju usred gradskih ruševina nakon što je Rusija pojačala bombardiranje, također su emocionalno dotaknuli ljude diljem svijeta.