pritisak na istoku ukrajine

Rusija nastavlja zračne napade na Mariupolj, luku i čeličanu

13.04.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Rusija je u utorak navečer nastavila bombardirati lučki grad Mariupolj, a napadi su također bili usmjereni na gradsku luku i čeličanu Azovstal gdje se vojnici još drže, prema ukrajinskim izvorima.

Vojna situacija nije se bitno promijenila preko noći, stoji u izvješću objavljenom u srijedu ujutro. Sljedećih dana ili tjedana očekuje se velika ruska ofenziva na istoku Ukrajine.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se 1026 vojnika ukrajinske 36. brigade marinaca predalo u gradu Mariupolju, izvijestila je u srijedu novinska agencija TASS.

Rusko topništvo napalo je i istočni grad Harkiv, rekli su ukrajinski vojni izvori. Informaciju o borbama u početku nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a 22 ranjeno u granatiranju u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv u posljednja 24 sata, rekao je u srijedu guverner Oleh Sinegubov.

U internetskoj objavi rekao je da je i dvogodišnji dječak među ubijenima u 53 topnička ili raketna napada za koje je rekao da su ruske snage izvele proteklog dana u regiji.

Stanovnici Mariupolja tjednima su pod opsadom, uglavnom bez vode, hrane i struje. Građani se i dalje drže unatoč tome što su mnoge zgrade uništene, a mnogi su zbog granatiranja u podrumima i skloništima, rekao je zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov za njemačku mrežu ARD.

"Ovo nije život. Ovo je preživljavanje", rekao je Orlov. Ukrajinska uprava regije Donecka koja uključuje Mariupolj procjenjuje da je ubijeno više od 20.000 ljudi, iako taj broj u početku nije mogao biti potvrđen.

Gradonačelnik opkoljenog ukrajinskog lučkog grada Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je u srijedu u televizijskim izjavama da je više od 100.000 ljudi ostalo u gradu čekajući evakuaciju.

  • +10
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski usporedio je rusku opsadu Mariupolja s blokadom Lenjingrada - sada Sankt Peterburga - koju je izvršio njemački Wehrmacht između 1941. i 1944., jednim od najgorih nacističkih ratnih zločina.

U obraćanju putem videa objavljenom tijekom noći, Zelenski je također pozvao na mjere za sprječavanje mogućih ruskih napada oružjem za masovno uništenje.

Još uvijek postoji zabrinutost zbog nepotvrđenih izvješća o uporabi kemijskog oružja u Mariupolju, rekli su u utorak dužnosnici Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Ukrajinski vojnici rekli su da je u Mariupolju izveden napad otrovnim plinom, a te optužbe proruske snage su odbacile.

"Sve 193 države članice OPCW-a, uključujući Rusku Federaciju i Ukrajinu, stranke su Konvencije o kemijskom oružju, međunarodnog ugovora od velike važnosti u području razoružanja koji je na snazi ​​od 1997.

Pritom se dobrovoljno obvezuju da nikada neće razvijati, proizvoditi, nabaviti, skladištiti, prenositi ili koristiti kemijsko oružje", stoji u priopćenju OPCW-a.

"Bilo čija upotreba kemijskog oružja bilo gdje i pod bilo kojim okolnostima za osudu je i potpuno je suprotna pravnim normama koje je međunarodna zajednica uspostavila protiv takve uporabe", ističe se.