nova fronta

Rusija kaže da Izrael podržava neonaciste u Ukrajini

03.05.2022 u 12:04

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je optužilo Izrael da podupire neonaciste u Ukrajini, čime se pojačava sukob koji je počeo kad je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je Adolf Hitler židovskog podrijetla

Izrael je kritizirao Lavrova u ponedjeljak rekavši da je njegova tvrdnja - izrečena kad je govorio o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju koji je Židov - "neoprostiva" neistina koja umanjuje strahote nacističkog holokausta.

Predsjednici nekoliko zapadnih država kritizirali su Lavrovljeve komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugoga svjetskog rata.

Rusko ministarstvo u priopćenju navodi da su komentari izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida "antipovijesni" i "u velikoj mjeri objašnjavaju zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu".

Moskva je ponovila Lavrovljevu tvrdnju da Zelenskijevo židovsko podrijetlo ne sprečava da Ukrajinom upravljaju neonacisti.

"Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici ne prestaje, nego se naprotiv njeguje (u Ukrajini)", stoji u priopćenju.

Lavrov je tvrdnju o Hitlerovu židovskom podrijetlu iznio u nedjelju na talijanskoj televiziji kada su ga upitali zašto je Rusija rekla da treba "denacificirati" Ukrajinu ako je i sam predsjednik te zemlje Volodimir Zelenskij Židov.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u veljači.

No, oprezan da ne naruši odnose s Rusijom, moćnim posrednikom u susjednoj Siriji, u početku je izbjegavao izravno kritizirati Moskvu i nije uveo formalne sankcije ruskim oligarsima.

Međutim, veze su postale zategnutije, a Lapid je prošli mjesec optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

  • +6
Rubižne Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia