MILANOVIĆ O AGRESIJI

'Rusija je napravila gore od neprihvatljivog'

21.03.2014 u 16:01

Bionic
Reading

To što je Rusija napravila u Ukrajini gore je od neprihvatljivog, a EU je dobro reagirala na rusko ponašanje, izjavio je nakon završetka summita EU-a hrvatski premijer Zoran Milanović

Čelnici EU-a su kao odgovor na rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima dodali dodali još 12 ljudi na popis osoba kojima je zamrznuta imovina, započeli pripreme za ekonomske sankcije Rusiji nastavi li širiti svoj utjecaj u Ukrajini te prekinuli kontakte na najvišoj razini s Moskvom.

0To što je EU napravila je dosta. Ovisi kako čitate zaključke, ali ovo nije prekid svih kontakata, nego kontakata na najvišoj razini i to je u ovom trenutku i minimum i maksimum', rekao je Milanović nakon završetka summita.

'Rusiji treba poslati jasnu poruku da je ono što je učinila gore od neprihvatljivog, to je agresija i okupacija jednog dijela države. Odnosi Rusije i Europe, naročito jednog dijela država EU-a su kompleksni, isprepleteni i obostrani su. Kao što su neke države ovisne o ruskom plinu, tako je i Rusija ovisna o prihodima', rekao je Milanović.

Na upit kako bi se na Hrvatsku odrazilo eventualno uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije, Milanović je rekao da Komisija dobila zadaću da napravi procjenu takvih mjera, a da će i Hrvatska napraviti svoju procjenu.

'Ali, ne vjerujem da će doći do ekonomskih sankcija', rekao je Milanović.

Drugi dan summita, čelnici EU-a razgovorali su i o smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji.

To što je Europa u određenoj velikoj mjeri energetski ovisna o Rusiji predstavlja veći problem za nju nego za Europu, smatra hrvatski premijer.

'To je najveći problem Rusije, koja je postala ekonomska monokultura. Zemlja koja je nekada prva slala čovjeka u svemir, koja je vladala i još vlada nekim tehnologijama, sada svoju ekonomiju nažalost bazira na nekoliko sirovina. Dugoročno i srednjoročno to više opterećuje Rusiju nego Europu, koja će naći načina da bude sigurna', rekao je Milanović.

Što se tiče opskrbe energijom, Hrvatska može biti relativno mirna, a jedan od načina da se osigura može biti i gradnja LNG terminala, dodaje Milanović.

'Mi smo otvorili sada Jadran za istraživanja, očekujemo neke rezultate. Hrvatska može biti ne bezbrižna, ali relativno mirna', rekao je.