UBIJENI DESECI CIVILA

UN će istraživati Rusiju i Tursku zbog ratnih zločina u Siriji

02.03.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Rusija je ubijala civile u zračnim udarima u Siriji, a pobunjenici, turski saveznici ubijali su i pljačkali područja pod nadzorom Kurda i ti bi se zločini mogli istraživati kao ratni zločini, rekli su u ponedjeljak UN-ovi istražitelji

U izvješću povjerenstva Ujedinjenih naroda za razdoblje od srpnja 2019. do veljače 2020. stoji da je Rusija izvela zračne napade na tržnicu i logor za raseljene pri čemu su ubijeni deseci civila u srpnju i kolovozu.

'U oba incidenta, ruske zračne snage nisu napale neki specifični vojni cilj i to bi mogao biti ratni zločin jer su neselektivno tukli civilna područja', stoji u tekstu.

Opisana su i zlostavljanja što su ih počinile pobunjeničke snage, saveznice Turske, u napadu na područja koja su bila pod kontrolom Kurda. Ako su pobunjenici djelovali pod kontrolom turskih vojnih snaga, ti zapovjednici mogli bi biti odgovorni za ratne zločine.

UN-ovi istražitelji, koje predvodi Paulo Pinheiro, zatražili su odgovornost počinitelja za 'brojna kršenja' (međunarodnih konvencija).

U izvješću se krivi Rusija za zračne napade na grad Maarat al-Numan 22. srpnja 2019. u kojima su ubijena najmanje 43 civila.

Dvije stambene zgrade i 25 trgovina uništeno je pošto su najmanje dva ruska zrakoplova poletjela u akciju iz zračne baze Hmeim. Tjedan dana poslije u napadu na kompleks Haas ubijeno je najmanje 20 osoba, među njima osam žena i šestero djece, a 40 je ranjenih.

'Na temelju dostupnih dokaza, uključivo svjedočenja očevidaca, videosnimaka, snimljenih podataka i izvještaja o letovima, presretanjima komunikacije s pilotima i ranih upozorenja', Povjerenstvo ima razumnih osnova za vjerovanje da je ruski borbeni zrakoplov sudjelovao u svakom od gore opisanih izgreda.

Izvješće poziva Tursku da istraži je li ona izvela zračni napad na civilni konvoj blizu mjesta Ras al Ain u kojem je u listopadu ubijeno 11 osoba.

Turska je odbacila navode da je igrala ulogu u tom napadu, a Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina udruga, kaže da je napad izveo turski borbeni avion.

Zbog eskalacije sukoba na sjeverozapadu Sirije izbjeglo je milijun civila od prosinca.

Turska je srušila dva sirijska borbena zrakoplova iznad Idliba u nedjelju i tukla vojnu zračnu luku u akciji odmazde za vojne operacije sirijske vojske prošli tjedan u kojima je ubijeno više od 30 turskih vojnika.