požuri polako

Hitan sastanak šefova diplomacija EU-a o stanju u Siriji - idući tjedan

01.03.2020 u 21:32

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova EU-a idući će se tjedan sastati na "izvanrednom sastanku" na kojem će raspravljati o pogoršanju stanja u Siriji, zbog čega su brojni migranti krenuli prema granicama EU-a, najavio je u nedjelju šef europske diplomacije Josep Borrell.

Borbe u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu pobunjenika i džihadista u Siriji, "predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti", rekao je Borell.

Posljedica toga je "strašna humanitarna kriza", a u suočavanju s njom Europska unija "mora udvostručiti napore i pribjeći svim sredstvima kojima raspolaže ", dodao je.

Sastanak bi se trebao održati u nadolazećem tjednu, iako precizan datum još nije određen.

Borell je pozvao sve strane koje su uključene u sukob da se “hitno uključe u politički proces” te je rekao da EU mora “nastaviti mobilizirati sredstva kako bi se umanjila patnja civilnog stanovništva” te da mora biti omogućen humanitarni pristup svim područjima.

  • +70
Migranti na tursko-grčkoj granici Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

“U isto vrijeme, nastavljamo pomno pratiti migrantsku situaciju na našim vanjskim granicama”, rekao je Borrell, naglasivši da se sporazuma o migrantima između Turske i EU "treba pridržavati”.