MIRIS HLADNOG RATA U ZRAKU

Rusija i Kina potpuno se slažu oko međunarodnih pitanja

22.02.2013 u 17:07

Bionic
Reading

Rusija i Kina su u petak objelodanile bliskost svojih stajališta u svim međunarodnim pitanjima, uključujući i krizu u Siriji, piše AFP i podsjeća na skorašnji posjet Moskvi novog kineskog čelnika Xia Jinpinga

'Rusija i Kina imaju zajednička stajališta i promiču ih u pregovorima o stanju na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, uključujući sirijsku krizu, Afganistan i iranski nuklearni program', izjavio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon susreta s kineskim kolegom Yangom Jiechijem.

'U svim tim slučajevima, nas i naše kineske prijatelje vodi isto načelo: nužnost poštivanja međunarodnog prava, procedura UN-a, nedopuštanje upletanja u unutarnje stvari, posebice s pribjegavanjem sili', dodao je Lavrov.

Xi Jiechi je kazao da 'odnosi Rusije i Kine nisu važni samo za naše zemlje, već i za očuvanje mira i razvoja na cijelom planetu'. On nije htio potvrditi informacije kineskih medija prema kojima bi Xi trebao otputovati u Moskvu u svoj prvi strani posjet. No, dao je do znanja da će novi kineski čelnik biti uz Putina na summitu skupine BRICS u Durbanu 26. i 27. ožujka. BRICS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR.